måndag 15 juni 2020

Nej, jag visste det inte! 


Ja, att oxeln är Hallands landskapsträd.
Än värre var det ju att jag inte hade koll på Västerbottens val av träd, men det var ju i och för sig rätt enkelt att räkna ut. Björk, förstås. (Umeå - Björkarnas stad är ju residensstad!)
Och Lappands träd är också ett logiskt val: fjällbjörk.
Här finns hela raden av dem!


Det har varit en alldeles övermåttan ljuvlig dag och en lika fin kväll.
Cyklade till affären och handlade tre kassar mat - enligt lista - till vännerna i Haverdal. Den halvlånge kommer då med bil och stannar till utanför butiken och så får dom sina varor, jo, men det fungerar bra.

På väg till affären mötte jag pv som kom cyklande.
Vi stannade till en stund - hade en slags cykeldejt - innan vi susade vidare åt var sitt håll.
En dag kvar nu för honom.


Senare ikväll tog jag egen promenad .., jag gick johanssonrundan som är så vacker och nu hade någon vänlig själ klippt längs stigen ner till reservatet och det kändes bra .., vi har ju gott om huggorm här och är stigen igenvuxen känns det aningen oroligt att gå i sandaler och inte ha någon som helst koll.


Träffade en rar kvinna med sin australiensiske (eller om man säger australiske) kelpie som såg ut som Ulrikas hund Qvick, men mindre, tror jag. Hunden - som för övrigt var en tik - hette Vigga och var så glad och alert och Viggas matte var ute och löptränade .., hon var uppvuxen i Falkenberg, bara några mil härifrån, men bor nu i Stora Skipås.


Så vidare.
När jag kom till en ganska stor flock får, slog jag med ned på en sten och ett av fåren  kom - efter viss tvekan - sakta fram till mig och jag sträckte ut handen och småpratade lite med den gråkrullige, som till sist lät mig klappa och klia hen runt öronen och alldeles varm inombords blev jag.


Sist av allt mötte jag det här glada gänget.
Förr träffade jag dem ofta i affären och det tog lång tid innan jag lärde mig namnen på töserna - jag blandade alltid ihop dem med två andra i samma ålder -  Meja och Tova - men ikväll satt namnen på plats .., dom heter nämligen Siri och Alma.

Längst till höger står Siri och framför henne lillsyrran Alma.
Rara, goa töser!
Deras mamma heter Frida och är arkitekt.
Det hade jag noll koll på, men vi kom att prata om vilken skola flickorna går i (Haverdals byskola) och inte i den nybyggda och såå fina Steningeskolan och det var då jag fick veta att mamman, ja, att hon var en dem som stått för arkitekturen!
Om detta pratade vi en bra stund.


Nu är klockan tio över elva.
Pv har gått i säng .., Harry ligger uppe i min säng och väntar på matte .., nån ny norsk serie på SVT (eller kanske inte ny, men för mig) och imorgon är det tisdag och således pv:s sista dag för den  här terminen.

Han påstår ibland att han nu ska bli pensionär på riktigt .., ja, fast om nån nu vill vara ledig i några veckor, så kan han ställa upp.
Känner jag honom rätt ., så .., ja, just det.

Ajöken, sa fröken.

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Oxel hade jag ingen särskild kännedom om, förrän i fjol. Då upptäckte jag en hel "allé" i vår norra hamn. Nog hade jag sett dem i flera år, men jag såg dem nog som någon sorts "ädelrönn" och brydde mig inte vidare om det. Men så fick jag veta.

När jag publicerade en bild på min FB var det några som kommenterade; - va, är du utomlands nu igen.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: se där! Ja, jag har ju sett hur många oxelhäckar som helst, särskilt när jag cyklar till och från Haverdal, då har många av sommarhusen just oxel som vindskydd, kanske? På baksidan av huset har även pv en sån häck; men den ska vi såga ned helt .., den är nog hur gammal som helst och många grenar är döda.