fredag 3 juli 2020

Fredag, dag 9.
Ystads småbåtshamn.


Eftersom det är lite klent med wi-fi-täckningen hit ut till brygga F, får jag slå mig ned här på fördäcket och försöka göra det så bekvämt som det går .., jag kan meddela att det är i det närmaste omöjligt.

Efter nio dagar ombord på båten, har jag blåmärken nästan överallt! Det finns inte en enda grej i båten som man inte kan råka stöta sig på (när det gungar) och efter ett toalettbesök och på väg tillbaka till sittbrunnen .., och med en rejäl gungig våg, dråsade jag baklänges och slog mig så hemskt i höger axel och överarm. När jag nu på morgonen stod i duschrummet uppe vid Marinan, tänkte nog kvinnan som också var där, att jag fått stryk. Jag kände en lust att förklara, men gjorde det inte .., tänkte att då känns det som om jag bortförklarar det hela.

Men det är skönt också att sitta här.
Jag hör och ser svalor (ni vet, småkvittret när dom flyger nära vattenytan) .., jag hör Mariakyrkans klockor slå halv, - och helslag och jag såväl ser som hör Pågatågen komma och gå.


Igårkväll fick vi besök av Tommy och Karin.
Dom hade med sig goda muffins (pv blev salig!) och kaffe och det blev nog ett par timmars surr inne under kapellet - det hade blivit aningen kyligare vid det laget -. 

Tanken var att vi idag skulle hälsa på min syster med familj (dom bor ju som i ett matriarkat, halva huset var) , men deras fina hund Tara skulle få en tand bortopererad idag och då skjuter vi på det hela. Kanske på söndag ..?

Hör åskan mullra lite ute mot havet till, men himlen är ljus och segelskolan i full gång. Hör plinget från bommarna .., snart kommer tåget! Och gästhamnen, där det i fjol var knepigt att få plats .., (minns hur båtar snirklade sig mellan bryggorna för att leta gröna lediga-skyltar), där är det i det närmaste tomt just nu.

Jaaa, ungefär så är det.
Inte mycket sensationellt att berätta om.
Dagens sommarpratare är dirigenten Cathrine Winnes och henne ska jag lyssna till!
Under seglatserna har vi ofta börjat att lyssna på någon "pratare", men så är det ju fullt upp att hålla koll  på annat och man blir okoncentrerad och får börja om och så glöms det bort. Alltså ligger jag efter i schemat. En jag inte tänker missa är f.d. finansministern Anders Borg (8:e juli) och dagen därpå är det specialistsjuksköterskan Eveline Jacobson tur, (9:e juli) henne har jag också kryssat för.

8 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Som sagt ... Hur gick det med "wi-fi" via mobilen, som jag tipsade om härom dagen, när du lånade anslutning på ett kafé?

Elisabet. sa...

Bert Bodin: jo, Tommy visade mig igår hur jag kan göra, men jag fick inte till det idag. Han kommer hit och dricker kaffe snart, då får han visa ännu en gång. Ja, jag är trög.

Turtlan sa...

Internetdelning tänker jag. Under inställning alltså. Så har jag för migj jag gjort....?

Ja fina ystad och sydkusten. Vi pratade Skåne idag på jobbet. Många som gillar det. Men en skulle åka till Glommersträsk i sommar också ;-)

Monet sa...

Så annorlunda segling är i sydsverige. Som i Medelhavet där man seglar från hamn till hamn, från brygga till brygga. Många gör det också när det finns skärgård, gillar att ligga fender mot fender och brygglivet. För mig har det alltid varit ett ”nödvändigt ont”, något man måste göra för att bunkra mat och diesel, kanske tvätta och lyxa till det genom att gå på trevlig restaurang. Annars betyder båtlivet för mig att dels vara på havet i olika väder men att hitta den där ostörda klippan för natten och kanske för flera dagars vistelse där barnen kunde leka i timmar i havskanten, bada och fiska och ro med jolle. Och vi kunde ta vår kvällsdrink i solnedgången på ännu solvarma klippor. Kanske med någon båtgranne lite längre bort men ”social distansering” ägnar man sig åt så mycket man kan, det är ju inte för att träffa nya människor man ger sig ut på båtsemester i första hand. Utan för de tysta naturupplevelserna. Och själva skärgårdslivet. Kanske någon semester att ni hinner runt till åtminstone till fina Blekinge skärgård så du får uppleva lite av den här delen av båtlivet också? Och Harry! Hoppas ändå att det går bra i ruskvädret för er!

Elisabet. sa...

Monet: döm inte alla sydsvenska seglare efter oss! Pv brukade fört oftast segla till norra bohuslän, även till Sthlm:s skärgård, till Norge osv. Förrförra året var vi i Bohuslän, nu gick jag välja. Att vi skulle bli liggande här i flera dagar hade vi ingen tanke på. Nu är det ösregn och styv kuling som gällt och då inväntar vi bättre väder. Tanken var att vi skulle hälsa på min syster (men hon sitter isolerad, f 1941), sonen i Malmö och det ena har vi gjort, men inte syrran. Jag tycker också det är trevligare med skärgård och öar. Sen kan vi inte vara borta hur länge som helst -vi har ju huset och allt det hemma!

Elisabet. sa...

Ps. Monet: social distansering har vi hela tiden i Stensjö, där vi ser bara ett fåtal människor per dag, så nån öde ö trängtar jag inte efter. Ds.

Monet sa...

Jag jämför faktiskt bara segling längs Sveriges väst-och sydkust jämfört med den på ostkusten. Och lägger bara min egen värdering i det, inget annat. Jag har god erfarenhet ända sedan barndomen av båtliv i sydsverige, vi har sen i många år seglat med goda vänner som bodde länge i Malmö och då tyckte att detta med att segla från hamn till hamn och ligga vid brygga (både i Sverige och Danmark) var absolut bäst och trevligast. Sen flyttade de till Stockholm och upptäckte skärgården med ö-livet och älskar det! De seglar också i Medelhavet och där är det enbart hamnar som gäller - på gott och ont. Nästan hela min familj bor i Skåne som du vet vet, min faster och farbror hade båt i Barsebäck, min systerson som är sjökapten har sin segelbåt i Torekov och mina föräldrar hade stor motorseglare i trä i många år med hemmahamn i Blekinge och seglade mest där och längs ostkusten med sin fantastiska skärgård. Var också tillsynsmän på Utklippans fyr i många år och seglade ofta också till Bornholm och Åland. Men älskade Torekov och gick många somrar också dit och låg länge i hamnen. Själva har vi alltid seglat i Stockholms skärgård och på ostkusten och ”fricampat” eftersom det passat oss bättre än brygglivet. Min mellanson i Stockholm följer nu familjens båttraditioner med inköp av motorseglare i år och min dotter seglar med min franske svärson och sina pojkar i Medelhavet.

Det är helt olika typer av segling och båtliv och det ena passar bättre för en del, för andra inte. Nackdelen med skärgårdssegling är att det blir svårt ibland med hopp-i-land med stor hund och opererade knän och att man behöver vara två vid tilläggning. Numera är det också fullt i skärgården på ett annat sätt än förr så det är svårt att hitta platser för sig själv om man nu tycker om det. Hoppas nu igen att ni får lite bättre väder även om det ser lite skralt ut framöver!

Elisabet. sa...

Monet: det hoppas vi också! Öht trivs vi med båten.