onsdag 28 oktober 2020

Kväller ...


Bilden från i somras.

Hann med mycket idag. 

Besöket hos skomakaren (kostade bara 65:- att få ena skon lagad!) .., därefter handlade vi  enligt inköpslistan och vi kom hem med två fyllda kassar och jag gjorde dubbel sats av potatis, - och köttfärsgratäng och nu har vi nästan nio matlådor med detta! Fortsatte med kycklingbröstfiléer och en quinoa-blandning (plus bulgur) stekt i curry - det blev middag  -. 

Därtill har pv varit mattelärare hos grannens dotter och vi har tittat på Utrikesbyrån på SVT och Johan Ripås som programledare. Jag har flera gånger sagt till pv att jag blir inte alls förvånad om det urartar efter valet (om Trump förlorar) och att det blir  k a o s, med allt vad det kan innebära (och när man ser amerikanska män sprätta omkring med automatvapen .., ja, då blir i alla fall jag mörkrädd!) och det menade även gästerna i programmet. Hu! 


Träffade flera kunder utanför affärer; alla tycktes pratsugna (två hade även mött friherrinnan på stan och sa "tänk, nu har vi inom loppet av någon timme mött två kassörskor från Ankaret!) och pratet rörde sig mest om rädslan för viruset. Ja, så är det ju. Och jag har meddelat pv att jag inte vill hamna i en respirator om det skulle gå dithän. 
Han däremot, säger sig villig att ta emot den hjälpen.
Ja,  kanske att det känns annorlunda om det vore på riktigt. 
På allvar, alltså. 


Upptäcker en gammal bild på Vilhelmina kommuns fotosida. Mormor Betty längst uppe till höger och han jag trodde var min morfar, längst till vänster där uppe. Haqvin Bergman. Kanske var jag tonåring när jag först insåg att han inte var min biologiske morfar. Mamma sa alltid att "en bättre styvfar än Haqvin, det hade hon aldrig kunnat få". 
Mamma är också med på bilden. 
Hon sitter i nedersta raden, trea från  höger. Moster Margit längst till vänster i samma rad och Ivan, som var blind, ovanför henne. Det är lätt att känna igen honom, han tittar alltid åt fel håll. 
När togs bilden, tro?
Mamma kan vara tio, elva år kanske?
Efter en begravning, kanske? Nästan alla är mörkklädda.

Pappa förlorade ju tidigt sina föräldrar och just så många kusiner hade dom inte. 
Precis tvärtom för mamma. 
Vilken trygghet det måste ha varit för alla barnen och det sa mamma ofta .., att fastän hon och syskonen förlorade sin far tidigt, så fanns det alltid en famn att krypa upp i. Fastrar och farbröder i parti och minut och samma sak - men - på mormors sida.

Ja, ja. 
Nu är klockan tio över elva och jag ska skriva till min syster i Australien. 
Over and out.

3 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Dags för inbördeskrig i USA. Igen!
Ja, man undrar.

WalkaboutSweden sa...

Åh - nu blev jag sugen på potatis-och köttfärsgratäng.
Det har jag inte ätit på mååånga år.

Min svärmor brukade göra en enkel variant på bara skivad potatis varvat med en röra på köttfärs, purjolök och chamipinjoner (tror inte det var så mycket mer än så?). Tyckte den var suuupergod! Kanske dags att testa den igen.

Får jag fråga vad du har i din?

♥ Barbro D

Elisabet. sa...

Bert Bodin: skulle inte förvåna mig. Det totala vanvettet kanske bryter ut om Trump/Messias förlorar.

Barbro: jag hade köttfärs, hackad lök (svamp hade nog varit jättegott!), krossade tomater /chili/örter .., grädde, riven ost. Gjorde en miss. Man skulle förkokta potatisen lite innan. Nu blev mina lite väl mycket al dente ,-).