torsdag 24 december 2020

Julafton 2020 ...


Så var det. 
Och helt underbart, som alltid. 
Vi hade tagit med varm glögg och lussekatter och ett baconinlindat tuggben till Harry. 
Han blev över sig av glädje! 


Isande kallt om benen och rumpan, men det går bättre och bättre. 
Jag håller med dom som betonar vikten av att andas lugnt. 
Pv går i och har höjda axlar och så kastar han sig under vattnet och lika snabbt upp igen och på land. Jag går i  s a k t a ..., och när jag kommit så pass långt ute att det inte är en plåga att doppa sig, då vänder jag om mot rampen och simmar kanske tio simtag. 
Så  b e f r i a n d e! 
Ett ljus hade jag tagit med mig och det tändes men slocknade lika snabbt.


Och sen hemåt. 
För ovanlighetens skull hade pv köpt en djupfryst skinka som fått tina upp i kylen. Den ugnsbakades och jag har nog inte på tio år ätit en sån ljuvligt saftig skinka!


Vi ger inte varandra julklappar - eller det har vi sagt i flera år - men det blir ändå paket som delas ut. Underbara hemstickade handledsvärmare/muddar kom från Värmland och Eva Eklöv som jag aldrig har träffat på riktigt .., (grattis på namnsdagen alla Evor! ) och så nåt annat stickat som  k a n s k e  är tänkta som diskdukar, men jag är inte riktigt hundra. Så vänligt!
(Uppdaterat: jo, det var diskdukar/trasor!) 

En fotobok om kallbad kom från en f.d. Malåbo, Anita Gustavsson, numera i Uppsala! Bokens titel är ”Floating” och är gjord av Kicki Lundgren. 
Som gjord för den som tycker om kalla bad! Å, all denna generositet! 

Pv kom ned med två böcker till mig: "Min hemlighet" av Petter Stordalen och så "Halvmördaren" av Håkan Nesser. Mmm .., ska bli kul att läsa igen! 


Och så har vi tittat på tv. 
Kalle Anka (då sov jag sååå tungt på soffan!) och Lars Lerin förstås - som vi båda tycker fixade det hela hur bra som helst, särskilt berättelserna från hans barndom - och sist av allt, ett program från UR som heter "50 år av kärlek". 

"Fyra par; från USA, Japan, Indien och Tyskland, som levt ihop i över 50 år berättar hur livet såg ut innan de träffades och när de blev kära i varandra, men också om livets svårigheter och hur de har växt tillsammans som par".

Det var helt ..., fantastiskt! 
Och aldrig i min vildaste fantasi hade jag förväntat mig att dessa fyra par skulle vara så öppna om sina känslor, ja, rent av intima! Ett program som jag verkligen kan rekommendera. Det sänds även lördag klockan 00:30 i Kunskapskanalen, på onsdag 17:15, lördag 00:30 igen ... och där nästa onsdag 17:15, allt i Kunskapskanalen. 

Nu är jag rejält trött igen, fast klockan bara är kvart över tio. 

Ps. Från Malmö har vi fått se filmer på familjechatten som visar när tomten knackar på och hur förskräckt en lillkille blir. Det underliga var att tomten hade sån norrländsk dialekt, trots att han lär ha bott tjugosju år i Skåne. Ds. 

5 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Här har också vi haft en mycket lugn julafton. Fina julklappar. Alla välbehövliga.

Ugnsbakad skinka har vi också haft. Bästa sättet att tillreda dem, om du frågar mig.

Eva i Tyresö sa...

Så flint med lugn julafton. Ja våra 2utetimmar med Maja Kalle o Majas barn o Ted förstås var så fina o gröten o skinksmörgåsen!!! Dopp i grytan på kvällen. Inne.

mossfolk sa...

Det låter som en jätteskön julafton. Jag hade nog kört med pv-stuk OM jag hade badat nu. Faktiskt känns det mer och mer lockande...
Och den där familjechatten -så finurligt! Har ni den på messenger eller något annat?

Elisabet. sa...

Bert Bodib; ja, skinkan blev outstanding! Sååå saftig!

Eva i Tyresö: Tack för telefonsamtal nu på morgonen. Alltid lika välkommet!

mossfolk: familjechatten har vi på messenger och alla som inte kunde vara med på minstingens andra julafton, men den första som han är med "på riktigt", fick se flera korta filmer från när tomten knackade på dörren och delade ut julklappar. För den lilla killen är bilar, tåg, traktorer det enda som gäller.
Badet? Ja, testa! När t.om pv - som i många år stod och tittade på när jag tog mitt dopp - när han .., föreslår kallbad, då blir jag övertygad om hur skönt det är. En utmaning och en euforisk känsla efteråt. (Kanske för att man överlevde kylan ,-))

Rexxie sa...

...och så går den ju att se här också!

https://urplay.se/program/211793-50-ar-av-karlek