måndag 15 mars 2021

Måndagmorgon i landet Halland ...


En bra natt. Om jag ideligen fick upp och kissa natten mot igår, blev det helt annorlunda den här natten. (mycket natt-natt-natt). Vaknade vid tre och har sedan legat och lyssnat till olika program av varierande intresse. 

Vid halv sju hör jag rallysteg av små möss bakom väggen eller i taket och jag blir rosenrasande ..., bultar i väggen och pv vaknar och blir irriterad - på mig - men vad är detta, det är som om huset invaderas av nåt elände! 

Det har i alla fall det goda med sig att jag lämnar sängen i en väldig fart och jag upptäcker att farten nerför trappan är densamma som tidigare - jag rör mig på ett helt annat sätt -! 

Nu är medicinen framplockad; allt som återstår är det sista av cortisonet (halleluja!) och så ska jag kontakta vårdcentralen för blodtrycket som steg och steg på sjukhuset. Hemskt är det att man får en annan doft på kroppen ..., men det måste ju vara från något av läkemedlen? 

"Thomas! Känn ...,, visst doftar det underligt av mig!" säger jag. 

Jo, han håller med. Kanske därför som harry aldrig vill vara riktigt nära matte?

Nåväl. 

Nu är det ösregn .., jag har pratat länge med rar sköterska på vårdcentralen i Slöinge (hon hade också varit sjuk) och det kändes bra. Besök till läkare och tryckkoll på fredag. Känns också bra. 

Regnväder ute.

Och i morgon ska min syster i Australien operera sitt ena öga. Vi är uppenbarligen i nedförsbacken ,-).

13 kommentarer:

Rexxie sa...

Var glad att du hamnar i nedförsbacken så pass sent...

Själv sitter jag och väntar på en kryobehandling av gamla (och nya) tumörer på min stackars enda kvarvarande njure.

Nåja, det ska väl gå bra det med!

Rexxie sa...

https://www.lifesciencesweden.se/article/view/543257/uppsala_infor_ny_behandling_mot_cancer

Hoppas allt går bra sa...

Rexxie, Ackis var min läroanstalt och än idag är det suveränt även om seniorer inte finns kvar, oj vilka proffs men hoppas på dagens studenter. Och jag flyttade till KS och så mycket kunskap jag hade med mig. Lycka till med allt och du har mycket kamp. Både patienter och "vårdare" är riktiga heroes.

Elisabet. sa...

Rexxie: och åååå, vad jag håller tummarna för dig!

Hoppas allt går bra: vem är du, egentligen?

Elisabet. sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Elisabet. sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Elisabet. sa...

Rexxie igen: läser om kryobehandling, men njuren är ju inuti kroppen, man kör den behandlingen invärtes då?

Monet sa...

Lycka till nu både Elisabet och Rexxie på olika sätt. Vi får ju alla våra utmaningar men klarar dem ju på olika sätt för det mesta. Man måste både tro och hoppas och överlämna sig till de som kan.

Rexxie sa...

Japp. Körde ju mikrovågsablation i december 2019 och det är samma sak fast tvärtom. Lång nål med mikrovågssändare i toppen och så värms tumören upp tills att den når någon viss temperatur när den dör. Den här gången blir den en lång nål som kyler ner i änden! Spännande! Hoppas bara att de undviker att punktera lungan (som de gjorde sist... :-))

Elisabet. sa...

Rexxie: tack som förklarade! Gör det ont?
Monet: tack!!

Rexxie sa...

Både ja och nej. När jag gjorde det i december 2019 så råkade de ju punktera min lunga och det gjorde ont! Men efter själva ablationen blir ju bara ett litet halvmillimeterstort hål i ryggen där de sticker in nålen. När jag plockade bort plåstret som satt över så såg jag inte ens var det var någonstans...

Elisabet. sa...

Rexxie: men ablation ...? Det gjorde man ju med pv:s hjärta? Är det samma sak, men man bränner vid njuren i stället? (Sorry, om min hjärna inte hänger med riktigt ...).

Rexxie sa...

Lite ursprung:

"Middle English ablacioun "removal," borrowed from Late Latin ablātiōn-, ablātiō, from Latin ablā-, suppletive stem of auferre "to carry away, remove" + -tiōn-, tiō, suffix of action nouns"

Så ablation innebär i princip bara att man tar bort något som man vill bli av med (på något annat sätt än kirurgi). I PV's fall kateterablation ("Kateterablation är ett minimalinvasivt ingrepp som innebär att läkaren för in en tunn böjlig slang (kateter) genom blodkärlen till hjärtat för att ta bort (stoppa) onormala elektriska banor (signaler) i hjärtvävnaden"), i mitt förra fall i rf-ablation (där man för in en liten mikrovågssändare liknande den som sitter i mikrovågsugnen och värmer upp tumören inifrån), eller i mitt nästa fall, en kryoablation, där man för in något som kyler ner och fryser sönder tumören inifrån.