torsdag 22 april 2021

Förmiddag i landet Halland ...

Vaknar klockan fem, stiger upp klockan sex. Allt beror på att jag går i säng tidigare än vanligt och plötsligt sover jag hela natten i sträck, det är ju som ett mirakel! 

Högsommarvärmen tackade för sig redan igår.

Himlen är ljust blå. 

Det blåser friskt. 

Pv berättar om en kanotist som tänker sig att paddla från Strömstad till Haparanda och som, på grund av blåsten, slagit läger nere på ängen, vid stranden. Nu har han erbjudit denne man att - om han så önskar - duscha här hos oss, men ännu har ingen uppenbarat sig. 


Delar soffa med Harry och Sigge. Båda är morgontrötta. 
Och pv kollar Harrys päls .., är där någon fästing, tro? 


Plötsligt blommar tulpanerna och all klematis visar sig vara vid liv. 

Mera nyheter.
Vi får veta att regeringen vill höja straffet för grov kvinnofridskränkning från nio månader till tolv. Först tror jag att jag hör fel; det kan ju inte vara möjligt .., ynka tre månaders skillnad!! Men nej, det är verkligen så.

Tre månader? Kommer det att göra någon märkbar skillnad? Inte det minsta, tror jag. 
Jag tror kanske heller inte att om det så vore ett par års fängelsestraff, så skulle det avhålla den sortens män från att t.ex misshandla sina kvinnor, jag tror inte att dom tänker så., (männen, alltså), men ett års fängelse, nej, det är på tok för lite.

Följande finns att läsa hos NCK - Nationellt Centrum för Kvinnofrid.

"Grov kvinnofridskränkning är en underkategori till brottet grov fridskränkning. Bestämmelsen fokuserar på upprepade kränkningar i form av vålds- frids- eller sexualbrott som en man begår mot en kvinna i en nära relation. De handlingar som avses är exempelvis misshandel, olaga hot, olaga tvång, sexuellt eller annat ofredande samt sexuellt utnyttjande. Den 1 juli 2013 ändrades lagen till att också omfatta skadegörelsebrott och överträdelse av kontaktförbud. Lagen är utformad för att underlätta åtal av gärningsmän som upprepat kränkt en närstående kvinna. Straffet för grov kvinnofridskränkning är som lägst fängelse i nio månader och som högst fängelse i sex år."

Uppdaterat: läs gärna Cruellas kommentar, det är alltså minimistraffet som ska höjas.

8 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Nej. Längre straff för de där dumheterna, som också ska innehålla terapi på den intagnes bekostnad. Att betalas efter frigivning om så krävs.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, gärna det! Man kan ju hoppas att det hjälper! Allt är ju så komplext. Hörde hur knepigt det blir för kvinnor (och eller med barn) att ha skyddad identitet och det är ju för jäkligt att det är den drabbade som helt ska tvingas ändra sitt liv!

Bert Bodin sa...

Det jag kommer ihåg var ett fall där en invandrarpojke blev allvarligt mobbad i skolan av en annan elev. Mobbaren fick gå kvar. Offret fick byta skola.
Hårresande!

cruella sa...

Hallå, jag skrev på Instagram också: Det är *minimistraffet* för grov kvinnofridskränkning som man vill höja från nio till tolv månader. Maxstraffet är sex år. Ett höjt minimistraff ger fler verktyg för att häkta mannen och få bort honom från kvinnan/familjen. För brott med låga straffvärden är möjligheterna till häktning osv begränsade, mannen kan alltså gå hem igen. Vilken kvinna vågar anmäla då? Hur ska hon ha möjlighet att ens packa och gå?

Det här är verkligen ett steg i rätt riktning, sedan finns förstås hur mycket som helst att diskutera vidare för att få styr på det.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: jo, så är det nog ofta och det är ju bedrövligt.

Cruella: bra att du hojtade; ska ändra i inlägget!

Båthuspernilla sa...

Min exman, som dömdes för just grov kvinnofridskränkning 2019 efter att ha misshandlat sin nya kvinna under hela deras 4 månader långa relation, fick 10 mån. Det ansågs extraordinärt då de varit ihop så kort tid, men ett avsparkat knä var svårt att bortse från.

Från de 10 månaderna dras häktningstiden av, sen dras även 1/3 av straffet "för gott uppförande" av. Totalt blev det 6 månader på öppen anstalt för honom medan hans ex behövde 8 mån fär att tillfriskna från de fysiska skadorna och fortfarande tampas med PTSD efter händelserna.

Trots att barn som bevittnar våld i familjen fick han inte något extra för att vår dotter var i samma rum som misshandeln skedde under sina pappahelger.

Att det bara är i undantagsfall som det fulla straffet ska sittas av är bara så sjukt. Låt strafflängden vara den som döms ut och lägg på tid om internen INTE sköter sig och lägg ner daltandet med straffrabatter.

Bloggblad sa...

Hankatter blir lugnare av kastrering, har jag hört. Gäller det också våldsamma män?

Elisabet. sa...

Bloggblad: iaf borde ju sexlusten avta? Såg dock nåt program där det visades att det inte var så enkelt som jag trodde. Komplicerat tydligen.