tisdag 6 april 2021

Skakigt ....

Hela förmiddagen har varit skakig. 

Darrrrig. 

Svängde förbi affären för att posta ett litet paket och upptäckte - när jag skrev vem som var mottagare - hur handen inte ville hålla sig på plats. Obehagligt. Köpte tre färska broccoli för 5:-/st. Älskar broccoli i alla former. Okokta med lite olja på i salladen .., snabbwokade och som idag:lätt kokta. Satt ute på altanen och åt lunch för mig själv. Harry på gräsmattan, Sigge i uterummet. 

Gick sen på promenad neråt havet till och mötte dom tre vise männen; alltså tre män vilka varje morgon går en längre runda och då passerar Ejdervägen. För en tid sedan fick jag en hälsning från dem - via pv -, men nu kunde vi stå och småsurra, inte långt från parkeringen. 

En är född 1947 och får sin första spruta senare i veckan (stor glädje), en annan var född 1952 och den tredje 1955. Mittenmannen hade arbetat som polis och berättade att på hans arbetsplats finns två som haft covid och det är ganska länge sedan, men båda klarar bara av femtio procents jobb (utredningsärenden), sen är det godnatt. Orken tar slut. 

(Vilken underlig sjukdom det här är. En annan sak som förbryllar, är att det ofta är svårt att svälja t ex kött, om än skurna i små bitar. Pv vittnar om samma sak.)


Efter pratet med männen och promenaden med harry, blev jag så förfärligt slut på som artist, så när tagit mig upp för kilimanjarobacken, lade jag mig på soffan i uterummet och drog djupa andetag. Harry kom in, men gick lika snabbt ut igen. (Bilden från förra sommaren). 
Då ringde Maja och lät mig videochatta med minstingen i Malmö ..., ja, men så underbart roligt! Lite som medicin. 

Har nyss letat efter Sveriges Radios programtablå, men nu är den tydligen omgjord och jag kan säga att det var inte till det bättre - enligt mitt sätt att se det -.
 

Hittar ett gammalt fotografi från våren 1954 (tulpaner på nattduksbordet) och morgonsol mot väggen i sängkammaren. Bilden visar mamma med sin förstfödda (blev inga fler barn)  - ja, det var ju jag det -. I vuxen ålder berättade mamma  att hon, när jag kom till världen, inte alls kände någon översvallande moderslycka och hur skräckslagen hon blev över dom känslorna. Ja, det var ju väldigt roligt att höra - eller inte -. 

Här sitter hon i alla fall i sängen och håller i den där lilla fröken. som inte kan vara mer än några månader. Mamma är då trettiotre år och har yrkesarbetat och varit husmor på sjukstugan i ett ett par års tid. Jag kan tänka mig att hemmafrulivet kanske inte var vad hon drömt om. Ändå är det vad jag läser om i hennes dagböcker .., år ut och år in. 

"Gode Gud, låt mig få bli hemmafru!", skriver hon, men nej, så blev det aldrig.

7 kommentarer:

Rexxie sa...

"Blev så förfärligt slut på som artist, så jag lade mig på soffan i uterummet "

????

Babsan sa...

Det tar nog tid att återhämtansignoch det får det ta.Huvudsaken du känner att det går framåt🥰

Elisabet. sa...

Rexxie: vad är det du inte förstår? Jag gick på promenad och blev totalt slut på. Lade mig på soffan och vilade en halvtimme. I uterummet. -)

Babsan: ja, det går väl iaf inte baklänges, men inte särskilt mycket framåt heller. Nåja. Jag har inte bråttom. TAck och lov att man inte behöver ha jobbångest också.

Elisabet. sa...

Rexxie igen: nu ser jag .., det blev som ett hopp där ..., från mötet med männen och så blev det svårt att svälja och jag blev trött. Det där svårt att svälja, var liksom tankeflykt. Ni får uthärda. Det fungerar inte riktigt ännu.

mossfolk sa...

Det är så himla fint där i uterummet. Inbjudande.
Jag kan föreställa mig att det är frustrerande när det inte... fungerar som det brukar, men tänker ändå att det måste ju få ta sin tid. Så jätteskönt att inte behöva tänka på sjukskrivning och arbete utan att bara kunna prova sig fram och se hur långt orken räcker. Eller inte räcker.

Vilken skatt med dagböckerna!

Elisabet. sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Elisabet. sa...

mossfolk: Ja, jag älskar uterummet! Det är det ljusaste rummet vi har och lagom stort.
När barn och barnbarn hälsar på sommartid, är det perfekt att ha som matrum och där inne spelas det yatzy och plump. Nackdelen är att det blir vansinnigt varmt varma sommardagar; krukväxter dör i hettan ,-)