fredag 23 juli 2021

Som semester ...

Det händer mellan varven att känslan att jag har semester, infinner sig. "Få se, hur länge är det kvar nu ...?" tänker jag. 

Under dom första åren i lilla kvartersbutiken i Ystad fick vi bara ha två veckors sammanhängande sommarledighet och i dom flesta andra butiker var det under många, många år endast tre veckors ledighet (sammanhängande, alltså) som gällde. 

Bäst har det varit på Hemköp. Där har man i alla fall fått lämna in önskemål och ofta har det tillgodosetts. Och väldigt ofta tänkte jag ändå på jobbet. Hade jag beställt hem tillräckligt med växel ..? Och frimärken och vadderade påsar ...? Än värre var det när jag var frukt, - och gröntansvarig .., då kunde jag absolut inte slappna av.

I september 2011 ställde jag frågan om bloggvännerna ofta tänkte på jobbet. 

Det här var svaren:  

Ruta Ett sa...Som lärare tänkte jag alltid på jobbet - dygnet runt. Numera, som egen företagare, tänker jag också mycket på jobbet, men på ett helt annat sätt. Nu kan jag styra min arbetstid och mitt arbete på ett helt annat sätt och det blir mest kreativa tankar och jag arbetar bara med roliga saker. Så mina tankar är mera lustfyllda nu. Men fortfarande efter 8 år drömmer jag mardrömmar i skolmiljö och det är inte roligt.

Eva på Frösön: Eftersom mitt jobb består i att måla bilder så finns dessa alltid inom mig. Jag bär alltid på bilder som vill komma ut. Ganska behagligt är det. Men när jag jobbade med annat då var jag alltid speedad, hade svårt att slappna av och det blev till sist för mycket. Kroppen sa ifrån rejält.

Rexxie sa...Är inte tankar på jobbet ett tecken på att man faktiskt bryr sig om sitt jobb?Jag har blivit bättre på att släppa jobbet; har kommit på att världen faktiskt inte går under om jag inte tänker på jobbet en kväll...

Tankevågor sa...Nu är klockan 22:23 här i soffhörnan och jag sitter och läser jobbmail. Dessutom har jag nyss skrivit klart en massa frågor från soc på datorn angående en utredning av ett barn i min klass.....ja det säger väl en del om hur det är.

Men faktiskt så försöker jag att inte tänka på jobbet ALLTID. Ibland kopplar jag av det nästan helt och hållet och det är en konst jag lärt mig med åren. Men för att göra det måste jag verkligen flytta inte bara hjärnan utan hela mig tex. till en liten skärgårdsö eller till en härlig stund med barbarnet....DÅ går det att koppla bort jobbet. .....ska bara tillägga att jag älskar mitt jobb. :-

mossfolk sa...Här är en till som alltid tänker på jobbet (nu blandat med studierna och det är kanske inte så konstigt). Kul att du skriver om det för vi pratade om precis jobbtänkandet härom dagen. Jag börjad fundera på hur man skulle organisera saker, varvid sambon tittade upp och påminde om att det var fjorton timmar innan jag skulle vara där. Han är min raka motsats.
Tar saker lite som de kommer och lever väldigt mycket i nuet.
Jag skulle nog behöva gå en kurs i det :)

Turtlan sa...Jag kan inte stänga av jobbet oich nu är det värre än på länge.
Svårt att somna för att jobbet snurrar. Inget bra symtom att det är så.Idag efter jobbet åkte jag direkt hem till kära kompis B och hennes barn H & E. Bättre terapi finns inte.
Tillverka Loppor, prata om ditt & datt med en 7 åring, förhöra en 10 åring på engelska glosor lindrar det hela en hel del. Mår mycket bättre nu och mer i ro. Är jag hemma så snurrar jobbet på!

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Själv har jag numera 6 månaders semester två gånger per år.

Men lite konstigt är det att tänka sig hur man tyckte att fyra veckors semester var en eon av ledighet. Nu springer månaderna iväg raskt.

Carin sa...

Tack för tipset Bert!
Fr.o.m måndag har jag 4 månaders semester 3 gånger om året! Låter hanterbart m 4 månader i taget :)

Bert Bodin sa...

@ Carin

Ingen dum modell. 😊

Elisabet. sa...

Bert Bodin: finurligt tänk! Själv har jag 2 månaders semester 6 ggr/år!

Carin: ,-) Man får göra så det passar en bäst!