lördag 19 mars 2022

    I centrifugen ....


Det blev en bra hemresa. Hade bokat biljett med MTRX-tåget från Göteborg (går enbart därifrån och till Sthlm och tillbaka) och jag hade fått kanonplats vid fönstret och med inga säten bakom  och liten lampa på bordet (liknade den kända Bumlingen, men i mindre format).

I Södertälje fick jag sällskap på min högra sida, då en kvinna i min ålder klev på. Oj, så mycket surr det blev! Hon hade - precis som jag själv - varit uppe och träffat barn och barnbarn vilka visade sig bo i Rönninge och det hade varit kalas och nu skulle hon åka hem, till Kungälv, norr om Göteborg. Själv var hon uppvuxen på Skaftö utanför Lysekil och hon berättade om hur schartauanskt det var där .., med en komfirmationspräst helt klädd i svart som var såå sträng. 

Vad pratade vi om?

Bland annat om vad vi arbetat/arbetade med (hon var redovisningskonsult) och hennes make - även han konsult - reser runt och håller föredrag när det gäller elektricitet. 

Ja, det var ett himla trevligt sällskap! 

Halva sträckan ägnade jag åt min bok. 

Tjugo minuter försenade ankom vi till Göteborg och då hade vi haft en gigantisk fullmåne som skymtades genom fönstret. Nu blev det bråttom att hitta till spår 14 där Öresundståget skulle gå om bara några minuter och jag haltade iväg så gott det gick (hälsporren) och hann precis slå mig ned, så gav sig tåget av! 

Mitt emot satt en lång kvinna med mörkt hår och jag tänkte att hon såg så norrländsk ut. 

"Såg norrländsk ut! Kan man göra det ..?" tänker nog någon som läser här. 

Jo, ni anar inte så ofta jag upptäckt att det är precis vad man kan. 

Det visade sig (alltid detta ...) att hon var uppvuxen i Umeå, men sedan trettio år tillbaka bor hon utanför Ängelholm. Såå trevlig kvinna! 

Då blev det surr om ord som skiljer sig åt. 

Att "bron" är en farstutrappa .. att vi "far till affären" i stället för att vi åker ..., ja, det var massor med ord vi kom på. 

Innan vi började samspråka, läste vi var sin bok. S o m  jag tycker om Bodil Malmstens sätt att skriva och jag tycker att det ibland påminner om hur du uttrycker dig, annannan.

Möttes i Falkenberg av den alltid omtänksamme pv som stod på perrongen för att ta hand om bagaget och Harry blev galen och nosade igenom min kappa och mina händer - det doftade förstås Andra Hundar - och väl hemkommen öppnade jag post och blev såväl överraskad som glad över ett paket innehållande boken "Samtal med en nötväcka" och med obekant avsändare!! Jo, jag vet att jag svarade på en kommentar angående den här boken, men var ..? På Instagram? 

Tack till dig i Nyköping, du rara människa och jag lovar att vidarebefordra boken .., ska lägga den på järnvägsstationen i Halmstad!

Och så här ser det ut i köket just nu. Vilken glädje att mötas av! 

Idag blir det väl ändå bad i havet, men först ska jag  räfsa ute på tomten och ta en kopp kaffe i solskenet! 

5 kommentarer:

mossfolk sa...

Du är en mästare på att få allt att låta helt underbart. Iskalla bad, tågresor eller eller ett besök i affären.
Jag som åkte så mycket tåg tidigare har nu inte gjort det på många år, trots att vi bor vid en järnvägsknut.

Turtlan sa...

Åka tåg är härligt. Se tillvaron susa förbi.
Sen kanske jag inte är den som brukar småprata med folk men det kan hända. Brukar ha lurar i öronen och lyssna på något intressant. Läsa SJ tidningen som brukar vara bra. Eller en bok.

Vi ska ju lång /längre tågresa nästa helg :-)

Bert Bodin sa...

Jag förstår att en liten mening i texten är ämnad för mig.

Var hon alltså o s e d v a n l i g t snygg?

:-D

En vanlig man sa...

Verkar varit en trevlig resa, då vet jag att jag kan testa MTRX nästa gång.

Elisabet. sa...

mossfolk: ,-). Det beror nog på min - för övrigt - så enjängda tillvaro, att det blir som ett äventyr för mig själv!

Turtlan: å, så roligt att ha nånting att se fram emot! Det blir säkert jättebra!

Bert Bodin: ,-)

En vanlig man: såväl pv som jag själv har åkt med dem tidigare och varit helnöjda. Priserna varierar mycket, så man får vara uppmärksam när man väljer tider. Jag har försökt välja riktigt billiga avgångar. Det lustiga var att när jag kollade på mobilen på MTRX-sidan, var det hundra kronor billigare än när jag gick in via datorn. Berättade det för en tågvärd och hon sa att så kunde det vara.