fredag 20 maj 2022

   "Håll Sverige vid liv ..."

Nu har jag sett tre avsnitt av SVT-dokumentären med samma namn som rubriken här ovanför och jag tycker att det är precis lika bra - om inte bättre - än alla andra akutprogram jag tittat på. 

Nej, här är inga "darling" och "love", här är det mer återhållsam sjukvårdspersonal, men så tryggt ändå. Olika, men fyller samma funktion. 

Jag tänker på sköterskorna som kom hem till den äldre mannen som drabbats av prostatacancer och fick palliativ vård - med betoning på smärtlindring -. Inte sa dom särskilt mycket, men dom lyssnade och var säkerligen ett stort stöd. 

Bilden har jag lånat från SVT och är från kommande program.


8 kommentarer:

bettan sa...

Mycket bra program.

Nu i sommar har jag varit pensionär i två år.
När ser programmet väcker det så många minnen. Det blev femtio år på Lunds lasarett, varav de allra flesta som specialistsjuksköterska inriktning barn-och ungdom. Så tacksam över allt jag lärt mig och varit med om. Naturligtvis alla dessa möten med patienter och anhöriga. Föräldrarna till alla dessa barn, stora som små och riktigt pyttesmå. De minsta vägde runt 550-600 gram.
De flesta åren var dock inom barnonkologi och BUP.

Även om jag njuter av mitt pensionärsliv kan jag känna en stillsam sorgsenhet och saknad efter mina yrkesverksamma år. Aldrig en dag jag ångrade mitt yrkesval(även om det inte gjort ont att att ha haft en rimligare lön).
Nu med facit i hand gick det på tok för fort.

Babsan sa...

Mycket bra,speglar vården precis som det är

Bloggblad sa...

Åh, jag missade tydligen det senaste. Ska se ifatt. Det känns tryggt att det finns så många kunniga och lugna människor inom vården. Som väl är, har jag inte några inifrånkunskaper, men vem vet vad framtiden för med sig? Mycket betryggande att se, speciellt som det skälls så mycket på hela vårdapparaten.

Elisabet. sa...

bettan: jag kan inte tänka mig en mer underbar sköterska som kommer in i en sal som jag ligger på, än madamen i Lund. Du måste ha varit som klippt och skuren i din yrkesroll. Snäll, omtänksam, trygg, rolig, smart. Men det viktigaste är att du utstrålar värme och trygghet. Och klokskap.

Elisabet. sa...

Babsan: förra året blev ett ju ett eländesår för min del och många sjukhusbesök och allt som hör till detta. Inte EN enda gång tycker jag mig ha blivit dåligt bemött, tvärtom.

Elisabet. sa...

Bloggblad: Verkligen ett intressant program! Och jag förvånas över att många är så öppenhjärtiga.

bettan sa...

Tack Elisabet för snälla och fina ord. Värmer mitt hjärta. Jag är tacksam att ha arbetat under så många år utan att ha förorsakat någon patient skada, som lett till erinran eller ännu värre indragen legitimation. Den mänskliga faktorn kan få förödande konsekvenser för individen och anhöriga inom våra yrken.

Irene Lundmark Alm tidigare Malåbo sa...

Ett mycket bra program som på ett objektivt sätt speglar vardagen i sjukvården. Jag är full av beundran över deras arbete.