torsdag 5 maj 2022

Tankar en kväll i maj ...

1. SR:s utrikeskorrespondent Maria Persson Löfgren borde - om det inte redan har skett - tilldelas en medalj av största storleken för sina reportage från Ukraina. Som det här, som jag hörde på väg hem från affären. 

2. Nya SVT-serien "Håll Sverige vid liv" var verkligen så sevärt! Ingen kan väl ha undgått att jag under årens lopp har följt såväl brittiska Akuten och senare Ambulansen och funnit dem sååå intressanta, precis som när jag i barndomen satt på ryamattan hemma i Malå och fascinerat bläddrade i mammas böcker från sjuksköterskeutbildningen! 

Och hos SVT slås man - återigen - av hur olika förhållanden vi i det här landet lever i. En man med svår andnöd som bor nära finska gränsen, hämtas av ambulans som har nästan två timmars framkörningstid .., så  för att underlätta hjälper finska ambulansen till och så möts dom någonstans längs E45:an och den svårt sjuke mannen flyttas i 25 graders kyla över till den svenska (ambulansen). Fantastiskt! Jag blev så rörd. 

Serien ska gå i fem avsnitt, detta var det första. Helt klart sevärt! 

3.  Aktuellt och Rapport. En mamma som applåderar sin 11-årige (maskerade) son som kastar stenar mot polisen. Och detta i Sverige, inte i länder där vi tidigare sett såna bilder. HUR kommer vi tillrätta med detta? Om det pratar vi,  pv och jag själv. 

4. Tittar på SVT-nyheter från Ukraina. Det  var suveräne Bengt Norborg som stod för reportaget. Han intervjuar ukrainska soldater .., någon har arbetat som veterinär, en är professionell sportfiskare, en annan jurist och en har varit florist. Just nu är dom alla soldater.  En av männen vittnar om all den ondska och allt hat han har mött och inte trodde fanns (från rysk sida),  men också att han själv har förändrats .,. att en gräns passerats ., att när det gäller att försvara sitt land, sin mor och sin familj, kan man själv bli något som man inte trodde sig vara. Om han har dödat någon människa? Den frågan vill han han hoppa över. 

Allt detta under några timmar ikväll. 

Här hos oss, blommar snart syrénerna.

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Mycket sevärt på SVT ikväll.

Svenska "Akuten" verkar bli bra.
-------

Ja - vad gör man åt föräldrar som "uppmuntrar" till olagligheter?
-------

Elisabet. sa...

Bert Bodin: är såååå glad - eller rättare sagt TACKSAM - över SVT, trots allt skäll dom får på sociala medier.

Gunnel sa...

Så skönt med program som handlar om vanliga människors liv. Om lill-tjejen som fick hjärtat opererat och föräldrarnas oro. Gick rakt in i hjärtat. Mera sådant!

Elisabet. sa...

Gunnel: och jag rördes såå av den äldre kvinnan med trolig hjärtinfarkt och hennes tårar. Lillflickan .., fick mig att minnas när jag reste med en tvåårig Anna till Umeå för att operera bort polyper i näsan. När operationssköterskan kom och hämtade A för att bära in henne i op.salen, då vek all färg från A:s ansikte, så rädd var hon och jag kämpade med gråten. Och det var ju ändå ett enkelt ingrepp.