tisdag 6 september 2022

Ett fynd ...!


Igår blev det en cykeltur till biblioteket i Harplinge och detta i rejäl motvind. Stannade och tog på mig sticketröjan vilken jag spänt fast på pakethållaren, men efter några kilometer - när jag svängt höger och lämnat vinden bakom mig - blev det förstås för varmt och tröjan åkte av.

Hela sommaren har jag häpnat över hur otroligt mycket majs som numera odlas! Det ena fältet efter det andra ståtar med högrest majs och kanske - men bara kanske - har det att göra med att den tål torkan bättre? Ja, det är bara en gissning. 

Vi har sett mängder med vetefält där stråna varit sååå ynkliga och små och i går satt vi och drack kaffe tillsammans med grannen Birgitta och vi konstaterade att det i sommar varit rekordlite regn här i Halland. Eller här hos oss. 

Och min syster i Skåne har egen brunn och har redan för flera år sedan fått lägga en rejäl summa på att göra brunnen djupare för att komma åt mera vatten och man fasar förstås för konsekvensen om torkan fortsätter.

Nåväl. Harplinge är en sån fin liten by - som egentligen är ett samhälle - men med bykänsla och biblioteket ligger centralt till och är kanske en före detta byskola? 

Nu var jag där för att återlämna böcker, men tog mig en titt i dom här snurr-ställen och där upptäckte jag en alldeles underbar bok som handlar om keramikern Lisa Larson.

Å, vilket fynd! Bokens titel  är "Lisa Larson bland lejon och  änglar". 

Hade medvind när jag cyklade hem igen och oj, så jag längtade att få sätta mig och bläddra bland bilderna av hennes alster! Den här till vänster, till exempel .., så vacker så det är inte sant!

Jag minns att min äldsta syster fick en Lisa-Larson-katt i födelsedagspresent eller julklapp och kanske hade vi något alster hemma i Malå också?

Och titta, på bilden här under! "Första steget" .., så genialiskt!












































Eller ängeln här under .., bara så vacker!






För ett par år sedan - det var under en resa hem från Skåne - kom vi till att lyssna på ett helt underbart program som handlade just om Lisa Larson och hade titeln "Lisa Larsons liv i leran" och producent var Rigmor Ohlsson. 

Här finns en länk till just det programmet och det är sååå hörvärt!






















Här sitter de båda och bilden togs av Rigmor Ohlsson. Lisa Larson till höger, förstås.
(Fortfarande detta evinnerliga krångel med att få bilderna på plats! Det som tidigare tog några minuter bara att göra ett inlägg .., tar nu evigheter. Det får bli som det blir).

15 kommentarer:

Anonym sa...

Lisa Larssons keramik konst är bara så underbart naiva och tilltalande.

Bert Bodin sa...

Å vad jag skulle vilja veta vad som gör att du får problem med bilderna.

Själv kan jag flytta runt mina i stort sett hursomhelst.

WalkaboutSweden sa...

Fick berättat för mig att de där majsfälten är fodermajs, alltså inte vanlig majs för oss människor. Å jag tycker också att jag ser fler och fler fält med sådana.
Lisa Larsson. ♥ Så glad över att jag fick chansen att se hennes utställning i Falkenberg, tidigare i år.
Lustigt - när jag gick och titta på alla hennes keramikdjur så tänkte jag på dig Elisabet. För där fanns också en grupp med olika hundar, charmigt personliga.

Barbro i Tranemo

Anonym sa...

Bert: Funderade idag på att be dig ta bilder på hur dina inställningar ser ut, för att se om jag råkat klicka i fel någon gång. Eller jag kanske skulle ta bilder på mina inställningar och så får du jämföra med dina./ Elisabet

Anonym sa...

Barbro: Ja, s o m det grämer mig att jag missade utställningen, allra helst som jag blev påmind om dem. Älskar hennes alster! / Elisabet

Bert Bodin sa...

Jag vet inte vad det skulle vara i inställningarna som gäller bildplacering. Jag har gått igenom varenda sida för att kolla, men forskar vidare.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, men hur kan det annars ändras bara vips? Under tretton år har det inte varit minsta problem för mig och så bara ..., elände.

Bert Bodin sa...

Har du ändrat sättet att jobba på? Använder du Bloggers app? Lägger du in bilderna före texten, eller efter att du skrivit klart?

Lägger du in allt från datorn?

----

Du har en annan mysko grej också: Det är när man får mejl med kommentarer, som man ju begär för att kunna hålla koll. Numera finns ingen länk i mejlet som berättar var kommentaren hör hemma.
Mysko!

Har du bytt webbläsare, eller gjort någon annan genomgripande förändring i din dator?

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, jag lägger in allt från min dator, iaf det mesta, när jag inte är på havet, då blir det från mobilen. Jag gör PRECIS som jag alltid tidigare gjort, ändå blir det så galet. Och nej, jag har inte bytt webbläsare. Jag testade att byta, tänkte att det kanske hade med det att göra, men icke, det var likadant.

Bert Bodin sa...

Om du går in i redigeringsläge, kan då klcka på en bild, så att den blir blåfärgad. Under bilden dyker en liten symbolmiljö upp där du kan välja läge vänster-center-höger att klicka på. Du kan också välja storlek. Välj aldrig "ursprunglig" för det ställer ofta till det, har jag märkt.

Bildtext kan du också lägga till under det understrukna "A:et".

Du kan också blåmarkera bilden, hålla inne knappen på musen och dra bilden till i stort sett vilken position somhelst i inlägget.

Kanske visste du allt detta, men något kanske du råkat förbise. I så fall får du överse med mitt msnsplainande. 😏

Bert Bodin sa...

Du får också överse med mina slarvfel i texten. 😁

Elisabet. sa...

Bert Bodin: allt det där har jag haft koll på. Väljer aldrig ursprunglig storlek och har ju alltid velat ha bild och text som tidigare; dvs, inte hit och dit på sidan, men det är omöjligt numera. Lägger jag in en bild - eller har skrivit och ska in med bilden däremellan - kan jag ALDRIG sätta texten direkt längst till vänster under bilden, som tidigare. Den hamnar NUMERA alltid uppe till höger om bilden, eller i bildens överkant.
Det är fullständigt obegripligt.

Elisabet. sa...

Walkaboutsweden/Barbro: tack som förklarade! Vi sa när vi passerade ett stort majsfält, att det torde väl ändå vara fodermajs, men det var enbart en gissning.

Bert Bodin sa...

Men om du ställer dig vid texten och tar "ny rad" .... funkar det inte då?

Och vad händer om du väljer att centrera bilden. (Vet att du vill ha den till vänster, men ändå.)

Elisabet. sa...

Bert: nej, då kan texten åka iväg låååångt nedanför och det är omöjligt att få den på plats. I det senaste inlägget, där gick det plötsligt att få bilden som jag ville ha den, men det är mer en slump var gång det fungerar. Detta kan göra mig sååå frustrerad; det här att det är så ologiskt.