fredag 9 september 2022

Kallvatten och lite till ...

I tyska staden Nürnberg ska det - som på så många andra ställen i Europa - sparas på gas och en av åtgärderna är att stänga tre av fyra badhus (tydligen i sjuttiotvå dagar) och förutom stängda bad, så släcks utomhusbelysningar och i skolorna kommer värmen inte att slås på förrän i slutet av den här månaden. På gym blir det till att duscha i kallvatten. 

Egentligen är det ju fantastiskt vad man  k a n  spara in på, när viljan finns - eller kanske mera - när man inte har något val. 

Sommartid duschar jag ofta kallt, då med trädgårdsslangen, men det är en förstås en helt annan sak att tvätta håret enbart i iskallt vatten. Nu pratade vi här hemma om det här med Nürnbergs variant, ja, att vi skulle testa, men inte hela duschen. Pv avslutade sin sejour i badrummet med tio sekunder i kallvatten .., jag tog inte tid på min, men längre än så blev det i alla fall. Har man långt och tjockt hår, blir det en pärs, eller så blir det betydligt mindre schampo i håret, så sköljs det ur kvickt. 


Och så har drottning Elizabeth somnat in och nu ska "Prins Charles" bli "Kung Charles" och det känns ju hur galet - eller rättare sagt - hur ovant som helst. 

Minns tydligt vårt besök i Cornwall och när vi vid frukosten pratade med hyresvärden i det Airbnb där vi bodde. Nej, där stod inte Charles högt i kurs, vilket nog mest berodde på det höga arrendet som hyresvärden fick betala till hertigen av Cornwall, alltså dåvarande prins Charles. 

Blir intressant att följa utvecklingen i Storbritannien och se hur denne nyblivne kung klarar av att efterträda sin mor. Alldeles enkelt kan det inte vara.

Bilden är just från boendet i Millbrook.

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Men .... här måste du ju ha centrerat bilden. Den är ju inte i vänsterkant. Texten ligger däremot i vänsterkant som den ska.

Bloggblad sa...

Charles har i alla fall haft en rejäl inskolningsperiod... ca 60 år... det är inte alla som kan skryta med den invänjningen.

Visst förstår jag tomheten som uppstår, jag tycker också det är lite känsligt när en sån institution inte finns mer, men att folk gråter och sörjer så hejdlöst när det är en människa på nästan 100 år som dör en helt normal död, det har jag svårt att förstå. Skillnad var det med Diana ... då var vi väl alla omskakade och tagna.

Annannan sa...

Inspirerad av dina vinterbad började jag duscha kallt när jag sprungit. Började kanske 2019? Har hållit i sedan dess. På sommaren duschar jag kallt alltid, men då är väl kallt här sådär 14-15 grader. På vintern är det bara om jag har motionerat och är varm som jag klarar det.

Jag vet inte vad temperaturen är på vattnet här, men det har ju gått långa vägar i ganska ytliga ledningar innan det kommer till vårt hus. Det är mycket mindre kallt än brunnsvatten!

Nu går jag och simmar och där duschar jag varmt. Men det ska bli två grader svalare i bassängvattnet, läste jag. Det är okej för min del men jag tror en del kommer att tycka det är för kallt med 26 grader.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: du är så omtänksam som försöker få mig att fatta vad som är fel, men det hjälper ju inte. Tack ändå.

Bloggblad: det torde väl vara som dom säger - dom som intervjuas - att hon har alltid funnits där, i flera generationer, ungefär som en mormor eller farmor.

annannan: ja, jag ska försöka härda mig. Vi eldar ju med ved vintertid (höst och vinter) så det är inte för att spara el direkt, men för att jag ser det som en utmaning :). För mig räcker det med 18 grader i havet ., 20 är perfekt, då blir man avsvalkad och det är inte hemskt att gå i. Men är man van vid 28 grader sedan länge, så blir det väl en annan sak?