tisdag 28 februari 2023

    Pånyttfödd ...


Hittar ingen lämplig bild, men den här kommer upp och det handlar det ju om födsel, i alla fall. Det var när sonen föddes, den 2:a juli 1986. Hans pappa tog bilden. Och lika lång underläpp som sin mamma hade den lille krabaten. Jag var trettiotvå år och kände mig stark som jag-vet-inte-vad.

Och varför pånyttfödelse? Jo, men så kändes det i morse. Kunde inte sova på hela natten .., lyssnade till den ena podden efter den tredje (säkert inte bästa tänkbara sömnmedicinen, men så var det ändå) .., steg upp vid halv åtta och det var då jag kände mig som född på nytt. 
Den känslan kanske försvinner ikväll.

Tog Harry och gick ut på sedvanlig promenad. Dimman låg  kompakt över havet .., det var så vackert, så där så man nästan ville gråta .., och på fågelholmen hördes tjatter och ovanliga fågelläten (nya för våren) och jag tänkte att somligt måhända härrörde från Strandskatorna?

Stod länge och pratade med en kvinna som var ute med sin lilla grånosiga hund (14 år), den visade sig heta Asta. Så trevlig kvinnan var! Hon hade arbetat som chef på sjukhusen i Malmö och Lund och  påminde om min äldsta syster, var född 1943, sportigt klädd (det var det som påminde om Rigmor)  och var uppvuxen i Halmstad, hade gått i flickskola här, flyttat till Skåne, men nu återvänt hem. 
Hem är några kilometer från Steninge.
En rar kvinna. 
Efteråt var jag så ..., inutivarm. 
Glad. 
Tacksam. 


Kom hem och vittjade postlådan.  Där låg ett vitt kuvert med obekant  handstil. 

 Ååå, det var från min namne i Helgerum på östkusten och i ett litet, prydligt ihopvikt melittafilter, ligger nu små tomatfrön av sorten Ponderosa (var det inte Bröderna Cartwrights hem?)

Tack, tack .., du rara Elisabet utan h!! 

Pv har lovat att köpa hem såjord när han nu ändå är på språng in till körövningen. 

Det blir spännande att se om vi lyckas få till det med den här tomatsorten!









Liten blåmes bland äppelblom (tror jag ...).



Och så här har det sett ut idag. Måtte gräsmattan torka upp och vi har i flera år (jag har ..) sagt att vi borde göra en stenlagd gång från trappan vid ytterdörren till uppfarten där vi parkerar bilen. 

Tänk, bara tänk .., om man kunde hitta billig skiffer!

Nu är det kväller. Medan jag skriver detta, tittar jag på Kunskapskanalen - en repris av vackra tågresor i vår värld, just nu handlar det om Skottland -. Herrekors, så vackert det var i Skottland och  s o m   vi kände oss hemma där!


5 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken lycka att få sådan post! Här sås det tomater om sådär två veckor. Såjord har jag aldrig haft och inte har jag haft den vanliga jorden i ugnen heller, sådär som det står om på alla odlarkonton. Livsfarligt att skriva kanske, då gror väl ingenting i år bara för det ;)
/Mossfolk

Bert Bodin sa...

Visst är det en blåmes.

Skottland skulle jag gärna åka tillbaka till.

Elisabet. sa...

mossfolk: jaha, då kan man skippa såjorden och ta vanlig; för ni brukar ju mängder med tomater!! Tack, då sparade man in på den biten ,-)

Elisabet. sa...

Bert Bodin: jo, blåmesen hade jag koll på, det var mer om det var äppelblom, men det tror jag. (Vi har endast ett fruktträd och det är ett Ingrid Marie, nej, vi har två förresten, men dom äpplena har pv ingen bestämd aning om vad det är för sort).

Elisabet Sandberg sa...

Oh så roligt de kom fram! Ni kommer garanterat lyckas med tomaterna.
//Elisabet