tisdag 25 april 2023

Dagens fönster ... och lite till. 


Så har regnperioden återkommit, om än i mindre skala. Mer som duggregn. Det gör inget. Lite skönt är det ändå. 

Tittar på Morgontv från SVT .., upptäcker därefter ett instagramkonto där man får följa en ung kvinna som - tillsammans med sin far och sin bror - tar hand om sin dementa mamma. forgetmenotroses heter kontot och kvinnan som är drabbad är betydligt yngre än vad mamma var, då, när sjukdomen visade sig hos henne. 

Igår - solsken -. 

Hade först besök av friherrinnan och senare Eva från Tyresö och hennes man. Vi satt ute i säkert 1.5 timmes tid .., och dom hade också varit i Falkenberg och även tittat in på bageriet i Slöinge. I en brun papperspåse ("Här, kan vi ha till kaffet!" sa Eva) dolde sig ett underbart danskt rågbröd och jag kokade ägg till den halvlånge och mig själv (som pålägg .., med Ejderns kaviar till, plus sallad), medan Eva föredrog ost och paprika på sin brödskiva. Eftersom Eva har diabetes gjorde jag en "nödmacka" till henne (plus ett rött äpple i klyftor), att inmundiga innan vi andra började. 

Så kom Pv hemcyklande och vi blev sittande där ute vid eken (som ännu inte börjat grönska) och pratade bland annat om den undersökning Eva ska genomgå framför. Det är tur att hennes lagvigde är - eller har varit - lärare/professor i kemi på KTH, ty undersökningen tycks nåt så fruktansvärt komplicerad, så inte en chans i världen att jag förstod ens en tiondel av det han förklarade. Den ska i alla påvisa om det finns sådant som inte bör finnas i hennes arma lungor.

Ska idag fortsätta läsandet den bok ("En annan Edith") som handlar om Edith Södergrans bilder, men såklart även om hennes eget liv. Hon drabbades ju av tuberkulos och dog ung, endast 31 år gammal. Medan jag vandrar mellan sidorna, tänker jag ofta på min farmor och farfar (Anna Elisabet och Anders Fredrik Nilsson) vilka dog av samma sjukdom, men fick leva lite drygt tio år längre. Till något sanatorium kom dom nog aldrig.

Inga kommentarer: