lördag 29 april 2023

Lördag med Nutidskryss och lite annat.


Har nu återvänt till landet Halland och efter ett mindre "rejs" då jag gav fåglarna, Sigge och Harry mat, vattnade blommorna och packade upp, däckade jag totalt på soffan Ektorp.

Vi körde på förmiddagen från Bunkeflo via Ystad och Åbergs Trädgård (köpte 2 st Smörbollar + en planta Stormhatt), plus Möllers bageri, samt min syster i Västerstad. Satt hos henne  ute i solskenet och drack kaffe och åt hemgjord tårta, för att fira Nathalie som i morgon fyller trettionio år. 

Hemåt via bokskogar  översållade av vitsippor, ja, det var ofattbart vackert. Passerade Skäralids nationalpark (mängder med besökare!!!) och Spången där Kalle åt så god mat, ja, hjälp .. så vackert där var!


Lyssnade till Sportradion som ofta har så bra musik och jag övade mig på USA:s stater och dess huvudstäder. 

Pv har sååå mycket bättre minne än jag själv har! Jag måste alltid hänga upp minnet på någonting. Att Idahos huvudstad är Boise, t.ex, ja, då får jag tänka på Karin Boye och att det handlar om Idaho - då blir det hennes dikt om dagen som är störst. 

Halvvägs bytte vi chaufför. Pv somnade nästan bums.

Det blev underbara dagar  i Skåne. Att få hämta en 4-åring på förskolan .., att på fredagen ha ansvaret för en snart nio månaders knubbig liten krabat som är som ett solsken mest hela tiden .., men samma dag vakna vid halv sex och få besök i sängen av den knubbiges storebror, han som säger att "farmor, du har prickar ovanför munnen!" 

Efteråt synade jag mig själv i spegeln, tänkte att det måhända var tandkrämsstänk? Det var det inte, det är antingen fräknar eller åldersprickar. Det går med andra ord raskt utför.

Rent av  olustigt var veckans resultat av DN:s Nutidsquiz.

Pv och jag själv hade exakt samma  resultat och hade fel på exakt samma frågor! Sju rätt av 10 till oss båda och fel på frågorna 7 (bankernas vinster), 8 (schackfrågan) samt fråga nr 9 (teater, dragqueens). 

Uselt resultat även på orddelen - för mig i alla fall - men den fixade pv galant. 

Betydligt roligare var morgonens besök i den ganska stora dammen inte långt från där sonen med familj bor. 

I den dammen simmar MÄNGDER med små avlånga fiskar och dessa matades omsorgsfullt av den älskade 4-åringen, men var (eller heter det "vart"?) hade den jättestora fisken tagit vägen .., den som E och pv såg igår? Nu var den försvunnen!


Ledsamt att hela området med den jättelika ängen (och dammen) nu ska bebyggas. Det var där jag fångade bilden med all vildmorot i somras! Och oj, så många hundägare som promenerar där med sina fyrbeningar!

Tolvhundra bostäder - såväl flerfamiljshus som bostadsrätter och villor - ska det bli och det är ju förståeligt, många vill väl komma mer ut på landet. En som nog är lycklig, är väl den ägare av den enda pizzerian intill .., den lär nog öka omsättningen flera hundra procent när allt är klart, vilket väl tar ett par år.

Ja, så har helgen varit och ännu är den ju inte slut. Harry, som gjorde illa sig i busandet med dalmatinern Samba hos min syster, han tar sig med möda upp i soffan .., Pv rättar nationella prov i massor och jag ska nu sätta punkt för det här inlägget. Trevlig Valborg till den som tittat in här och orkat läsa till slutet!

7 kommentarer:

Gunnel sa...

Som du säger är det bra att kunna hänga upp minnet på någonting. Jag kämpar med Afrikas stater och deras huvudstäder. Ekvatorialguineas huvudstad glömmer jag inte i första taget. Den heter Malabo. Sätt en prick över andra a-et så blir det Malåbo.
Hade 9 av 12 på ordkännedom. 7 på nutidskrysset. Fel på bankernas vinter bl a

Kristina sa...

Men, så trevligt och händelserikt besök i Skåne! Prickar ovanför munnen har jag massor av - små barn är skarpögda. Ordqvizzen klarade jag med 1 fel (prästfrågan) och nutidsorienteringen (hör o häpna) "bara" en miss: frågan om banken. Brukar inte få så bra resultat. Jippi!

Elisabet. sa...

Gunnel:Tack! Nu kommer jag också att komma ihåg Ekvatorialguineas huvudstad! I Skåne - tror jag - finns ett samhälle eller en plats i alla fall, som heter Mala. Jag har god lust att skriva dit en ring runt det sista a:et :).
Och välkommen i sjuklubben!

mossfolk sa...

Så ofta ni träffar barnbarnen trots att det är en bit att åka. Supermysigt!
Men trist med ängen. Vänner till oss köpte hus för nu säkert tio år sedan… eller mer? De köpte tomten i utkanten av ett nybyggt område efter att noga ha förhört sig om att framtidsplanerna var att behålla skogen bortom tomten.
Det dröjde dessvärre bara ett par år innan planerna ändrades. En stooor förskola med två våningar byggdes intill deras tomt. Småttingar i all ära, men när man byggt stora fönster ut mot skogen i akt och mening att sitta där och hemifrån jobba… ja då är inte en stor förskola, skrikande stojande barn, parkering, föräldrar som hämtar och lämnar, det man är mest sugen på.
De flyttade tämligen omgående ;)

Elisabet. sa...

Kristina: GRATTIS!! Sååå bra. Pv hade samma resultat på orddelen, 1 fel.

Elisabet. sa...

mossfolk: ja det är nog många som blir besvikna när det hela byggs. Området som sonen med fam. bor i, det är gammalt och sååå lugnt, nu blir det ju nånting helt annat. Och ängen - som verkligen är enorm - är som en oas! På andra sidan vägen finns också grönområden, men där upptäcktes någon utrotningshotad groda, så där blev det njet till bygglov.

Anonym sa...

Ja, jag försöker att träffa dem så ofta det går. Man missade så mkt med Emma och Emil, men dom reste jag ju med - en och en -. Eller bodde på vandrarhem, eller hyrde någon liten stuga. Nu har det gått tjugo år och har man inte insett det tidigare, då vet man det nu, att livet inte är oändligt. Och knappt 20 mil enkel väg, är ju hanterbart. Pv har ju vardagskontakt med Edvin. Hämtar på förskola, gräddar pannkakor .., går på café. Sånt. Han tycker att det är jätteroligt. Den biten avundas jag verkligen. /Elisabet