tisdag 23 maj 2023

Ebba var sig inte lik ...

 Bilden: Strandskatan som ruvar på ägg. Tre stycken senast jag tittade. 

Igår, när pv kommit hem från jobbet (han räknar ner nu .. aldrig mera en fast tjänst!) blev det ett par timmar i Skallkroken. 

För varje vecka blir det fler båtgrannar att heja på.

Igår var Anders där, han den pratglade med skägg .., han som alltid drömmer om att finna den rätta - dvs en kvinna som delar hans intresse för segling, skidåkning och annat -. Alldeles enkelt är det inte. 

Anders har en tik (fågelhund) som heter Ebba och Ebba och Harry har alltid haft sån bra relation och ofta står Harry vid Anders båt och vill sååå gärna hoppa över till den där fina och smidiga Ebba. 

Igår var det helt annorlunda. Ebba låg under vindskyddets bord och när Harry närmade sig, var det nästan så att hon högg mot honom! Jag såg direkt att hon inte var sig lik och Harry tycktes så förvånad .., "men vad har hänt nu .., vi som är såna kamrater ...?" tycktes han tänka och lommade motvilligt därifrån (och vågade sedan inte gå förbi nära där hon låg). 

"Vad har hänt med Ebba ...? Hon ser inte frisk ut ...?" sade jag till hennes husse. 

Det visade sig då att hon, vid nio års ålder, nu har drabbats av cancer i bukspottkörteln och är under behandling. Stackars lilla Ebba .., så trött och slut på hon var. 

En vanlig måndag i slutet av maj var nio av tio ställplatser upptagna (bilden är från i höstas) och några av bilarna hade kommit från Tyskland. 

Vilken inkomstkälla dessa ställplatser är för Hamnföreningen!  Här finns en länk till Skallkroken med sååå fina bilder! 

Numera är det förtidsbokning av platserna som gäller, vilket nog är bra. 

Förr hände det ofta att husbilar stod i kö och väntade på att någon skulle ge sig av .., k a n s k e  kunde det bli någon ledig plats med utsikt över havet och härlig solnedgång till kvällsdrinken?



Just nu pågår en utbyggnad av piren .., en ramp byggs vid inloppet och det kan ju bli perfekt för två - inte alltför stora båtar - att där ligga långsides! 

Allt arbete sker på frivillig basis .., det är äldre män - förmodligen pensionärer allesammans - som bygger och har sig. 

Inkomsterna från ställplatserna gör att ekonomin i föreningen är väldigt stabil .., förutom detta (och rampen på andra sidan, den som syns på bilden), byggs nu också en mindre stuga, typ för hamnkapten/hamnvärden, ja, lite sånt.

Här under ett utdrag från föreningens hemsida.

"Tack vare flera pionjärers arbete kunde hamnplanerna förverkligas i mitten av 1970-talet. Grundkostnaderna med gjutarbeten, stolpar och annat hade beräknats till 4.5 miljoner av kommunen. Men genom att föreningen byggde i egen regi och oavlönat blev kostnaden bara 450 000 kronor. Genom ett system med arbetsplikt gjorde båtägare med olika yrkeskunskaper ovärderliga insatser. Alla kunde bidra med något.
I och med att det mesta utförts ideellt är hamnen idag skuldfri och dessutom ägare av hamnområdet. Det köpet blev klart 1996 till en kostnad av 240 000 kronor."

2 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

Jag blir nästan lite rörd (åhhh så ovanligt) ;) - när jag läser om hamnföreningen och alla som hjälpts åt för att skapa detta.
Heja, heja!

Elisabet. sa...

Walkaboutsweden: Kände likadant! Tänk, så mycket som kan åstadkommas om man bara viljan finns!