tisdag 23 maj 2023

Så får vi veta .... 


... att vår sommarhusgranne Jockum Catoni, inte längre finns i livet. Den 15:e maj somnade han in. 

Nog hade vi tänkt att det var ovanligt att vi inte sett till dem under hela vintern och inte till påsk heller, ja, förutom en helg i vintras när Sara plötsligt dök upp, då hon ändå var å jobbets vägnar i Varberg. 

Den 14:e maj när vi var i Upplands Väsby, ringde hon och berättade att Jockum var så sjuk och att det nog närmade sig slutet. Ja, hon ville att  vi skulle veta.

Jag höll på att svimma. 

Jockum .., denne superenergiske man .., (nu spelar det ju ingen roll hur energisk man är om man drabbas av svår sjukdom, men jag blev ändå så ställd!)  .., och flera gånger har jag här på bloggen berättat om hans till synes outsinliga energi. Hur han, så snart bilen var tömd, började med gräsklippning av tomten (och nog måtte han ha varit världens snabbaste gräsklippare!), därefter var det trimmerns tur och ogräsrensning bland kullerstenarna (men där kanske Sara skötte det mesta ...) och knappt var det klart, så tog han cykeln och någon av döttrarna med sig och så susade dom iväg. Full fart! Hej å hå!

Eller så var det surfande i bra vågor eller SUP-brädor eller någon slags träning på tomten och sent om kvällarna när jag stod i nattlinnet och tittade ut genom fönstret, såg jag hela familjen - Jockum, Sara och de två tonårsdöttrarna - sitta tillsammans vid bordet i uterummet (som är inomhus) och ägna sig åt något spel och hur många gånger som helst tänkte jag att ..., jag har nog aldrig sett en mer sammansvetsad familj. Allt tycktes dom göra tillsammans.

Vid det här samtalet  fick vi veta att han varit sjuk för två år sedan och nu blev det återfall och metastaser och inget att göra. 

Dagen efter samtalet var det alltså slut. 

Femtiofyra år ung blev denne man, han som alltid tycktes så fylld av glädje till livet. 

Bilden tog jag ikväll och visar kullerstensgången till sommarhusets baksida.Till och med maskrosorna tycks bedrövade.

1 kommentar:

WalkaboutSweden sa...

En rörande minnesruna.
Tack.
<3