torsdag 3 augusti 2023

Förmiddag i landet Halland. 

Frukost i vardagsrummet .., kaffet blev för svagt (pv dricker te) och vi skrollar lite förstrött mellan SVT:s Morgonstudion och Nyhetsmorgon i fyran. Det märks att det är sommar .., där är unga vikarier som famlar lite efter orden och jag får ont i magen och tänker att oj, så modiga dom ändå är, som vågar stå där i direktsändning framför halva svenska folket .


Förutom trädgårdslysing, är det verkligen tomt på blomster i rabatterna. 

Tröstar med mig gurkörten som tycks leva i evighet, samt kungsmyntan/oreganon. Den plantan fick jag av systerdottern. 

Tyvärr tar ormbunkarna över och nästan kväver den arma myntan, men det ska väl gå att ordna till.

Lyssnade till ett sååå intressant avsnitt av Naturmorgon, som delvis handlade om kungsmynta, men också om "Brittisk blåvingesuccé med öländsk hjälp".  Här finns en länk till programmet.

Nätter när inte sömnen infinner sig, då väljer jag ofta att lyssna till just Naturmorgon. Det känns tryggt. 

För övrigt? Har beställt hem surströmming till Hemköp, eller jag har inte beställt, det har underbara Cornelia (hon som nu sommarjobbar och annan tid läser till lantmätare) gjort .., såväl Röda Ulven som Oskars. Dessa ljuvligheter skulle komma hem först nästa fredag, men då kan vi vara i Bohuslän, så vi får planera in surströmmingskalas när vi kommit hem. Kanske efter bröllopet i Värmland? 

Det är ju inte alldeles nödvändigt att äta denna delikatess enbart när det är helg. Hemma åt vi det lika gärna till vardags.

9 kommentarer:

Babsan sa...

Å tänk jag tycker inte alls om surströmming så norrländska jag är🫢

Anonym sa...

Du får gärna komma till mitt föräldrahem mitt emellan Bjäresjö och Västerstad och hämta augustiblommande perenner! P och jag köpte många sådana på Åbergs, till morföräldrahuset medan vi hade det, för vi var ju alltid där i augusti. Sedan tog vi med oss plantor av allihopa när huset skulle säljas. Dessutom finns det sensommarblommande plantor som min mamma satt en gång. / annannan

Kristina sa...

Tänk, det hade jag en svärmor som också gjorde, åt surströmming till vardags alltså och drycken därtill var mjölk! Det tyckte jag var mer än märkligt. Jag hade ju lärt mig att surströmming var festmat med tillhörande attribut, som snaps t.ex., medan hon tyckte att mjölk smakade utmärkt till.

Bert Bodin sa...

Hoppas du får din surströmming.
Det är brist på den i år, har jag hört..

Anonym sa...

Jag har sommarrudbeckior som blommar för fullt nu och några ruggars med höstastrar som snart slår ut. De står med sina mörklila blommor tills snön kommer ungefär. Fina också att ta in i vas. Annars har jag mycket försommarblommor av olika slag. I år blommade de över snabbt pga värmen i maj. ellem

Gunnel sa...

Det brukar vara starka åsikter om surströmming är ätbar mat eller inte. Jag själv kan äta den men kan lika gärna vara utan. Dagen-efter-lukten i köket är inget vidare.

Elisabet. sa...

Bert, Babsan och Gunnel: att jag älskar surströmming, därom råder inga som helst tvivel. Nu lär jag ju i alla fall vara garanterad leverans och kanske borde man köpa lite extra, så det finns till nästa höst, om det skulle bli knapert om denna delikatess.
Jag dricker gärna vatten till strömmingen, eller bordsdricka.

Elisabet. sa...

Kristina: det är det säkert för många också! Men till vardags var det nog mjölk eller öl till .., inte snaps i alla fall ,-)

Elisabet. sa...

Annannan: hade jag kommit åt det hållet, hade jag kanske vågat mig på att i alla fall ta en titt på blomstren, om jag nu bara visste säkert att det vore rätt tomt ,-)