lördag 5 augusti 2023

Lördagkväll .....


Detta är utsikten från min systers infart på gården och jag älskar den. 

I mitten av bilden skymtar en kossa, men där var en hel flock när vi gick till sängs igårkväll. 

I gästrummet finns en mörk  rullgardin och den hade systerdottern dragit ned när vi kom, men den ville jag absolut inte ha nerdragen, så den åkte upp vid läggdags och jag ställde fönstret på vid gavel, bara för att få in  frisk luft. Öppet hela natten! Det var helt underbart! 

Vid tre, fyratiden på morgonen upptäckte jag att himlen var närapå orangefärgad där längst borta vid det som väl kan liknas vid horisonten, men som bara döljer vägen från Sjöbo till Hörby. 

Funderade på att stiga upp, ta mobilen och fånga allt det vackra, men nej, jag orkade inte. Ja, men ni kan väl tänka er hur fint det var! 

I en hage intill går hästar och en del av min systers stora tomt arrenderas ut till någon granne som har får och samma sak är det med hagen där hästarna går. 

Pv ägnade några timmar åt att fälla höga pilträd vilka blåst omkull. Min systerdotter och hennes dotter (56, respektive 39 år) tilldelades äran att agera bärare av träden (vilka sågades i lämpliga bitar) och dessa hamnade slutligen i vårt bagageutrymme. 

"Perfekt .., det blir i alla fall ved till kanske tre veckors förbrukning ...", sa pv nöjt. 

I Västerstad växer rabarbern så man tror att den är genmanipulerad. 

"Ta så ni skäms!" sa systerdottern, men kunde vi verkligen det?

"Jodå, vi drunknar i rabarber!", fortsatte hon och nu har såväl gänget i Bunkeflostrand, som Majas föräldrar, friherrinnan och vi själva mängder med rabarber! Dessa på bilden är bara en bråkdel av skörden!

Allt som allt blev det en fin resa och i morgon fortsätter jag skrivandet. 

(Och stackars pv:s bror med fru och vänner som nu har vår båt och ska segla i Bohuslän! SMHI visar att det ska blåsa nåt förfärligt i veckan som kommer, för att inte tala om regnet som ska komma!)

11 kommentarer:

mossfolk sa...

Underbar utsikt!
Och jag ler när jag läser om fönstret på vid gavel. Så gör jag också på kvällarna. Älskar att släppa in den svala nattluften! Men sedan kommer maken, muttrar om att det är svinkallt, drar igen fönstret och drar för mörkläggningsgardinerna. Oftast har jag redan somnat då och märker inget, men OM jag är vaken brukar jag smyga upp igen och skjuta upp fönstret i alla fall lite grann.

Rabarbern tycks stor överallt utom hemma hos oss. Jag har plockat både hos en kollega och mina föräldrar och överväger att sätta en ny planta i pallkrage nästa år för att se om det går bättre.

Elisabet. sa...

mossfolk: själv ligger jag ALLTID - om nu vädret tillåter det - och vill absolut inte ha mörkt i rummet, jag vill följa med ljuset. Tycker att det är såååå härligt. Pv är på samma sätt, men vi har detta till trots skilda sovrum, då vi har så olika sovvanor ,-).

Elisabet. sa...

mossfolk igen: ligger jag alltid med öppet fönster, alltså.

annannan sa...

En till här som älskar öppet fönster. Och lever ihop med en som vill ha stängt och mörkt… Har just varit ensam i Tallinn där jag hade rum på tredje våningen mot en tyst gata i gamla delen av staden. Jag fick kila fast ytterfönstret med tidningspapper för det fanns ingen hake. Sov så skönt - fast det blev ljust vid fem!

Gunnel sa...

Gillar bilden på bagageutrymmet och blandningen av rabarber och trä.

Turtlan sa...

De där rabarberna måste vara dopade på något vis! Wow!!!

Jag gillar sova utan rullgardin men dels har vi en gatlampa som står för nära vårt sovrumsfönster. Sen är vi liksom andra här inte ense i frågan…
Jag vill också ha svalt men mer svalt än den andre.
Sova i båten, ja då är vi överens i frågan vad som gäller där.
Längtar efter båtnätter. Jag vet inte vad det blev med den här sommaren. Få båtnätter och få stugnätter.
Konstigt.

Bra med rymlig bil! Fick Harry plats på hemvägen?

Elisabet. sa...

annannan: ja, men det är så ljuvligt med öppet fönster, egentligen vill jag ha det i nästan alla rum, men då får jag ha dem på smygöppet bara.I min systers stora vardagsrum var alla fönster stängda .., ååå, så jag önskade att dom skulle öppna åtminstone ETT av dem.

Elisabet. sa...

Turtlan: I Ystad var det samma problem med gatlysen som trängde sig in och där fick jag dra för rullgardinen, liiite också för insynen. Undrar om män - rent generellt - är mer frusna än kvinnor? Eller så ligger dom nakna eller bara i kalsonger, medan många kvinnor har pyjamas eller nattlinne? Mitt nattlinne är ju nästan som en kokong, med långa, härliga ärmar och långt hela linnet! (Jag har hellre dubbla täcken, för att få ha fönstret öppet ,-).

Elisabet. sa...

Gunnel och Turtlan: ja, det såg lite tokigt ut, den där packningen i bagageluckan. Harry ligger alltid i baksätet, så det var inga problem.

Anonym sa...

Jag vill ha mörkt och svalt. Hemma går fönstren inåt, så då kan man bara öppna lite. Men här i stugan har jag alltid öppet så mycket som går, tills maken klagar alltför mycket. Han har flanellpyjamas o tjockt täcke, jag har bara ett tunt täcke o ligger närmast fönstret. Maken kallar sovrummet för kylrummet. Har en annan kroppstermostat efter klimakteriet. ellem

Elisabet. sa...

ellem: skrattar högt åt dina sista meningar ,-). Det tycks som om männen är känsligare av sig, vad beträffar kylan. Själv har jag sedan jag var tio, elva år, velat ha fönstret på glänt (sommartid med myggnät i). Nu är det vid gavel som gäller, så länge det inte regnar.
Hemskt när man hamnat på sjukhus och får sängplats längst ifrån fönstret.