torsdag 7 december 2023

Dagens fönster ...


Så här skriver avsändaren, som är Monet:  "Såg att du la in ett av mina då gardinlösa köksfönster med Klippanljusstakarna. Just det fönstret sitter i en vinkel där många människor passerar förbi oss här på vårt nya markplan på väg in i porten.

Så nu fick de komma upp, de franska ”halvgardinerna” som är så vanliga därnere. Cafégardiner tror jag de kallades när de var aktuella någon gång på 80-talet hos oss. Jag köpte flera under mina dåvarande resor till USA - väldigt snygga då också.  Praktiska tycker jag och vackra - gör precis det de ska, skymmer inte ljus men ger oss bakom rutan, här vid köksbordet lite avskildhet!

Vi har ju flyttat till ett seniorboende. Ingen skillnad på lägenheter förutom att alla som bor här är över 65. Jag tror de tillhör ”persienngenerationen”. Många har vackra fönster med blommor, lampor och fina gardiner som dras för lite diskret på kvällen. Men oj så många som också har nerfällda persienner mer eller mindre dygnet runt - man ser ju att det lever någon där bakom i det lilla ljus som syns i springorna - men hur kan man bo dygnet runt utan att se ut, varken på himmel eller väderlek, bara ett frivilligt instängt leverne?

Tack och lov är de upplysta fönstren, nu med slingor och adventsstjärnor, fler än de nerstängda men finns det något FULARE än svenska persienner? Praktiskt säkert, men fruktansvärt just fult. Så vi har löst det så här istället!"

//Tack Monet!  säger jag.

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Persienner är något av det fulaste man kan ha i en vanlig lägenhet.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: Nej, det tycker jag inte, men helt nerdragna persienner ger mig klaustrofobi. Har man rikigt skarpt solljus in i något rum, då hade jag mer än gärna haft just persienner. Vi har rullgardin, jag vet inte om jag tycker att det är så mkt snyggare. I köket har vi - på mitt initiativ - träpersienner. Jag vägrar gardinkappa ,-)