lördag 16 december 2023

När man åker norrut ...


Så tar vi med oss Sonja och tar sikte på Varberg. Dimman ligger tät över nejden och det är knappt att vi ser vingarna på vindkraftverken, dom som står i grupp på vår högra sida, då, på uppvägen. 

Torget i Halmstad kan liknas vid ett öde hav, ja, frånsett något enstaka stånd där det säljs grönsaker eller ett annat med hyacinter, kransar och julrosor. Ofta sitter högljudda män på någon bänk och inmundigar starkvaror. Nej, det är inget lockande torg.

I Varberg VIMLAR det av olika stånd och det vimlar även av besökare på torget! Medan pv letar upp ledig parkering, strosar Sonja och jag själv iväg och innan han är tillbaka, har jag hunnit köpa hjortronsylt på burk .., julklappar till en av småttingarna och lite annat. 

Sonja har lite svårare att gå numera .., hon liksom dutt-går och jag får hjälpa henne upp eller ner från trottoarkanterna. 

Bästa ståndet var väl det här .., där det såldes ekologiskt odlade grönsaker. Expediten (visade sig för övrigt härstamma från Örnsköldsvik) bjöd på rabarberglögg i små plastmuggar och Sonja föll pladask och köpte med sig en flaska hem.  


Gulbetor i mängder fanns också! Men ååå, varför köpte jag inte några kilo? 

Jo, kanske för att kön till kassan var så lång och tog sådan tid. Sonja kämpade på .., och jag erbjöd mig att lösa av henne, men se det ville hon inte veta av. 

Jag har sagt det förut och säger det om igen: människorna i Varberg eller Falkenberg är så oändligt mycket öppnare  till sinnet än de i Halmstad. På något underligt vis känner man sig så glad var gång man är där. 

Och inte förstår jag varför .. det är ju inte så att vi har kört i timmar för att komma dit! Till Varberg är det bara fem mil. 

Finns det någon grönsak jag förknippar med Halland,så är det förstås grönkål, vilket säljs i stora plastpåsar om 3 kg - det ska väl bli till långkålen förstås -. 

Brysselkål syntes också! 

Det var kyligt i vinden och efter kanske en timmes promenad bland allt som lockade ., beslöt vi att åka till Falkenberg och titta in på Stålboms konditori, något friherrinnan vittnat om .., ja, hur fint där är! 

Stort och rymligt var det och lite ovanligt stuk på det hela. Den unga servitören sa att nu var det lugnt, men under buffén tidigare på dagen, hade det varit nästan fullsatt.


Fin neonskylt, tycker jag!




Pv är alltid så generös och Sonja och jag själv fick välja fritt vad vi önskade, trots att Sonja ihärdigt protesterade .., nej, men inte kunde hon ju bli bjuden .., men så blev det. (Själv tog jag tacksamt emot erbjudandet).

Det blev en slags jultallrik och jag kan säga att någon middag behövde vi inte äta när vi väl kom hem.

Gott kaffe serverades i de tyngsta koppar jag någonsin druckit ur och i taket hängde tjugo adventsstjärnor utan belysning.

Och vilken  u n d e r b a r t  vacker målning som satt på väggen!! Konstnären okänd .., ja, jag hittade inget namn, men visst vär den vacker!

Kom hem .., bakade ut pepparkakorna (Råneå-pepparkakor som Bert lyriskt skrivit om), men vi tyckte att det blev alltför mycket smak av citron, trots att jag följde receptet till punkt och pricka. Ja, ja .., ska frysa in dem och om inte annat torde väl pv offra sig och ta dem till kaffet. 

Så var den här dagen.

3 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Va??? För mycket citron i Rånepepparkakorna. Märkligt. Det har aldrig hänt mig. Är du säker på att du bara använde en(1)???

Anonym sa...

Bert Bodin: Absolut! Och den - 🍋 - var inte särskilt stor heller. Lät degen ligga i kylen över natten och idag var det mindre citronsmak. Dom blevvliiite sega - DET var kanongott -! Elisabet

Elisabet. sa...

Bert igen: om jag ska baka dem än en gång, ska jag kanske helt avstå kardemumman .., och mindre citron.