tisdag 12 december 2023

Dagens fönster ...


Ena dagen duggregn och slask. Nästa morgon tar sig solstrålar in genom köksfönstret och solen har då lyckats ta sig lite-lite-lite ovanför platån rakt söder om vårt hus. 

Egentligen är det som en mindre ås, men på vissa ställen är den så tvär och brant, så där så ramlar man rakt ner, kan det ta en ände med förskräckelse. Själv vågar jag aldrig gå riktigt, riktigt nära kanten.

Vissa av dörrarna i den gamla delen av huset är gamla och fanns här redan när pv blev husägare. 

Jag tycker sååå mycket om dem och om dörrhandtagen också!

Till vänster om dörren sitter eller hänger en inramad affisch med motiv av Sven Ljungberg. Det är en svartvitt katt som behagfullt spatserar på en äng och följs av en hel hop skator, vilka kanske tror att den svartvita katten också tillhör gruppen. 

Visserligen är jag själv barnsligt förtjust i den tavlan, men det finns en som är ännu mer glad i den och det är lille Viggo! Som han tittar på kissen och på fåglarna och så spännande är det ju .., för undrar just vad som ska hända?  Ska skatorna picka lite på katten, eller kan den fortsätta sin promenad helt obekymrad?


En gammal bild som egentligen är för mörk. I verkligheten är den lite ljusare. På många av Ljungbergs tavlor av sktaorna, skymtar Lagan i bakgrunden. Ja, familjens bostad låg ju alldeles intill vattnet och där ligger nu Ljungbergmuseet, väl värt ett besök om man har vägarna förbi, 



På nätet hittar jag andra tavlor av samme konstnär. Perfekt fångad uppsyn av såväl herr eller fru Skata, som av katten.



På loppis i Ljungby stod jag och höll i en exakt sådan här litografi och lika urblekt, så den hade jag gärna haft om den varit i bättre skick. 

Hör ni tjattret från skatorna?

Jag gör det i alla fall. ”

Men allra finast ändå, är väl den här! Ack, ack, ack om det kunde göras affischer även av denna!

2 kommentarer:

Gunnel sa...

Så fin den med ugglorna. Den skulle jag gärna sätta på väggen.

Elisabet. sa...

Gunnel: Frågade på muséet om det inte fanns någon möjlighet att fler såna skulle säljas. Icke.