onsdag 21 januari 2009

Intervju med en blivande Vasaloppsåkare ...


"Tänk, om man kunde ta sig under 9 timmar ....", tänker han nog.

BM (bloggmadamen): Så här .., berätta nu för alla bloggvännerna ..., hur kom det sig att herrn som bor i det snöfattiga landet Halland ens började tänka på att delta i just Vasaloppet?

BVÅ (blivande vasaloppsåkaren) : Jo, som så många andra låg jag i soffan och tittade på tv när alla tusentals skidåkarna gav sig av och jag tänkte att åååå, det skulle jag också vilja uppleva! Vafför (är man smålänning så är man ...) skulle inte jag ... när så många andra? År 2005 blev det verkligen av. Då var Tommy (vasaloppsåkarens äldste bror) också med .., jag hade åkt kanske 20-30 mil på rullskidor, men den mesta träningen bestod i att röja i Tommys skog där stormen Gudrun hade dragit fram .., det var oerhört tungt och slitsamt! Sluttiden blev i alla fall 9.37.14 ..,. haha ..., ja, jag kan den utantill!

BM: Sen då ... ? Nästa lopp?

BVÅ: Ja, det var året därpå .., sluttiden då .. 9.36.59 .., det skiljde bara femton sekunder mellan de båda loppen och Tommy blev jättesjuk efteråt, verkligen jättesjuk .,. fick lunginflammation och skulle nog aldrig mera utsätta sig för detta.

BM: Och så 2007?

BVÅ: Det var tungt ..., himla slitsamt .,. svårvallat och klibbigt och Tommy åkte inte .., det blev sämsta tiden hittills, 9.40-nånting. (det året hoppas raskt över i intervjun ....)

BM: Jaha .. då är vi framme vid ifjol .., det minns jag faktiskt .., då hade jag lärt känna herr Vasaloppsåkaren och det var ett enda prat om denna skidtävling i v e c k o r ....!

BVÅ: I fjol .., det var roligt, då var såväl Tommy som hans dotter Kajsa med .., och själv hade jag som mål att komma under nio timmar. Hur det gick ...? Ja, inte så bra för dom .., repet drogs längre fram .. och står man långt bak i startledet är det nästan hopplöst att ta sig fram. Själv körde jag min bästa tid .., 9 timmar och 2 minuter .., jodu ..., det närmar sig faktiskt nu.

BM: Och i år?

BVÅ: Jaa du, i år har jag cyklat till och från jobbet väldigt mycket, nästan 200 mil .., (2.5 mil enkel väg) och åkt en hel del rullskidor (30-40 mil ...) och så blir det en hel del längdträning när vi åker till Sälen veckan innan Vasaloppet ..., och målsättningen är densamma ., under 9 timmar. Nu är vi ännu flera från släkten .., ja, Tommy och hans dotter Kajsa (dom är envisa i den här släkten ..) och så våra kusiner Olof och Elisabet. Var vi ska bo? I Sälen nånstans .., i nån sporthall, tror jag. Och i Mora .. men jag vet inte riktigt var.

BM: Berätta! Vad är det bästa med allt det här .., själva känslan?



BVÅ: Åååå, det är nog själva vasaloppsmorgonen när väckaren ringer vid fyratiden och vi äter frukost och så åker man buss till startplatsen .., man har skidorna med sig .., och där brinner eldar och från högtalarna hörs olika språk .,. engelska och tyska .., det spelas dalamusik .., och man försöker att få en så bra position i sitt startled som möjligt och där ställer man skidorna. Ja, det är härligt .., det blir en fin gemenskap.

BM: Något mera att berätta ..?

BVÅ: Ja, det ska väl vara att mottot helt enkelt kan delas upp i tre punkter: 1. att överleva .., 2. att komma under 9 timmar och .... 3. att slå brorsan!

Säger den blivande vasaloppsåkaren och smajlar genom luren.

Bara så ni vet, så har han startnummer 8002 och åker för Ljungbypolisen.

9 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag förstår precis! Jag längtar alltid efter glid när jag ser skidåkning på tv.

Och förr, för 15 kg och lika många år sen, sprang jag massor av tjejmilar. Överallt. Det var så himla roligt med allt omkring, och mass-känslan... Saknar... Orka skulle jag nog, men det finns inte en behå i världen som klarar mina meloner utan att göra sallad av dem.

Anonym sa...

Ja da må PV ha lykke til .
Starten går om 39 dager ,og jeg har ingen planer om å delta...

-B-

Elisabet. sa...

Bloggblad: oj, har du varit så hurtig!! Imponerad, är bara förnamnet ....,-)

-B-: och jag ska sitta i soffan hos barnbarnen och kolla jag ....!

Evas blogg sa...

Vill önska PV lycka till!

Evas blogg sa...

Åker du till Stockholm då (ser jag nu på din kommentar)?

Elisabet. sa...

Eva: nu blir han nog glad ..,-)

Jo, jag ska vara barnbarnsvakt från torsdag till söndag.
Har tagit fritt t.om. måndag och är ledig från onsdag.

Flyger upp antingen onsdag eller torsdag.

Det ska bli sååå roligt.

Christina sa...

Jag önskar PV all lycka till i årets lopp!

Men du skriver b l i v a n d e vasaloppsåkaren...han verkar ju ha åkt massor av vasalopp!?
Få se nu...det här måste bli hans femte!?
Han borde betecknas som DEVÅ.

Strongt av PV, tycker Christina som inte motionerar i onödan.

Elisabet. sa...

Christina: (fler nattpigga här, ser jag ...): ja, det här blir hans femte lopp, men det blir ju snart av .. menar jag ..-)

Mildamakter sa...

Det kommer säkert att gå bra.

Jag vet hur rysligt envisa hallänningar är, så PV kommer säkert att uppfylla alla sina mål på ren envishet ;O)

Lycka till PV!