tisdag 29 december 2009

Allt medan ...



... pensionatsvärden susar omkring bland olika bilfirmor och sigge nilsson leker med ett rött julklappssnöre, fastnar jag i en artikel i dagens GP.

Så här står det.

"En rysk före detta polis som på YouTube anklagat sitt befäl för övergrepp och korruption, ska nu åtalas.

Förre polismajoren Aleksej Dymovskij väckte uppseende när han på YouTube tidigare i år vädjade till premiärminister Vladimir Putin att ta itu med korruptionen i poliskåren.

Han (polisen) ska nu åtalas för "bedrägeri begånget av en person som utnyttjat sin officiella ställning", meddelade riksåklagarens utredningssektion på måndagen.

Dymovskij arbetade i Svartahavsstaden Novorssijsk när han vädjade till Putin att tygla högt uppsatta poliser som tvingade sina underordnade att sätta dit oskyldiga i syfte att bättra på statistiken för lösta brott.

- Jag vill visa er inifrån hur poliser lever här i Ryssland .., okunnigheten, det buffliga beteendet .,. hänsynslösheten som gör att poliser dör på grund av sina dumskallar till chefer, sade han på videon, som sågs över en miljon gånger på YouTube.

En snabbutredning av anklagelserna gjordes av myndigheterna, som dock inte fann några belägg för majorens anklagelser.

Dymovskij avskedades från sitt arbete den 8 november.

Den tionde november höll han en presskonferens där han höll upp en bandspelare som han sade innehåll 150 timmar av komprometterande samtal där hans överordnade var inblandade.

Korruption anses vara vanligt i Ryssland som i internationella studier utpekas som ett av världens mest korrumperade länder."

Och jag säger bara en sak: detta kallar jag civilkurage .., och jag håller på dig Aleksej
Dymovskij!

4 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

....och ingenting har förändrats i det stora landet i öster, man tystar dom som inte rättar in sig i ledet...

Elisabet. sa...

reneesfotoblogg: nej, det är för jäkligt!!

qi sa...

Makt korrumperar... Det är den lilla människan som måste säga till genom bl a såna modiga personer som artikeln berättar om. Andra modiga är de som med risk för livet demonstrerar för förändring i ayatollornas Iran. Tack vare tekniken att deltagarna filmar vad som händer med dina mobilkameror så får vi nu veta vad som sker.

Informationsmöjligheterna genom internet gör att makthavare inte längre kan gömma sin övergrepp för omvärlden på samma sätt som förr. Det är bra tycker jag...

Elisabet. sa...

qi: jag har inte ord nog för hur mycket jag beundrar såna här människor! Å, vad jag önskar att dom kunde få medalj så där Årets Svenska Hjälte .. men här som "Världens Hjälte".

Det finns förstås många såna .., såna som man inte vet om .., såna som inte låser dörrarna när det är våldsamma demonstrationer i Iran eller Irak och på så vis hjälper dom flyende att gömma sig.

Sånt.

Och mycket annat.