lördag 28 april 2012

Lotteri ....


När Uppmuntringslotteriet pågick som bäst .., ja, då kom från Frankrike och Monet ett par dvd-filmer vilka vi kunde ha som lotterivinster och det var ju hur generöst som helst!
Men filmerna har blivit liggande och äntligen har vi en ny dvd-spelare och ikväll har vi tittat på en av filmerna, nämligen "King´s speech" som handlar om Prins Charles morfar - eller om man så vill - drottning Elizabeths pappa, den svårt stammande Bertie - suveränt spelad av Colin Firth - (jungfru, har säkert höger tumme upp!)

Minst lika bra spelar talpedagogen (som är självlärd), mr Geoffrey Rush (kräfta, född i Australien) som är bara tre år äldre än undertecknad .., (född 1951) jag trodde nog att han var bra mycket mer till åren kommen!

Vilken enastående rollprestation han gör!

Filmen, som på ett sätt blir en historelektion, handlar alltså om detta med att stamma, men såklart om så mycket mera .., om vad som gör oss till dom vi är och vad som ibland erfordras för att öppna dörrar som länge varit stängda och vad som då kan hända.
Att jag är en stor fantast av brittiska filmer, det vet nog den som följt med här ett längre tag.
Den här utgjorde inget undantag - utsökt rollbesättning - men det är ju ett kännetecken för brittisk film, jo, det tycker jag verkligen.
Att Churchill spelades av Timothy Spall (fotograf i filmen Secret and Lies - på svenska Hemligheter och lögner - )  var en överraskning och han var nog den ende som jag inte tycker höll måttet.

På en skala 1 - 5 får filmen högsta betyg av mig.
Fotot och sättet den är filmad på - och klippt - får ännu högre betyg!
Ljussättningen är makalös!

För övrigt nominerades filmen  till hela 12 Oscars, men fick fyra - bästa film står det hos Wikipedia, men jag tror att mer på att det var bästa foto (best pictures), bästa regi, bästa manliga huvudroll och bästa originalmanus.

Regissör var Tom Hooper (samma namn som min moped ,-)

Och tack snälla Monet för den här glädjestunden och nu lottar vi ut den här i morgon någon gång .., du som inte har sett den, får alltså chansen.

Ni som vill vara med, ni meddelar det i en kommentar under det här inlägget och ni måste säga nåt i stil med ...,  "ja, jag vill vara med!" så jag verkligen förstår det ,-)

(Min AP tyckte att King´s Speech var ett perfekt sömnpiller .. ja, det finns förstås delade meningar om hur en film ska vara).

En smygtitt kan ni t er här .a..

Senaste anmälningstid är kl. 18.00 ikväll, söndag.





13 kommentarer:

Steel City Anna sa...

En fantastisk film tyckte jag! Den engagerade verkligen och det hade jag inte trott.

Anonym sa...

Jag vill vara med för jag har länge tänkt hyra filmen, men inte har det blivit av heller.

Att den ska vara jättebra har jag hört och nu när du berättar så entusiastiskt om den blir jag ännu mer sugen på att se den.

Och för min del är ju Colin Firth en av dom mest tilltalande manliga skådisar som jag vet.

Go´natt säger Anne i Mantorp.

Ulrika sa...

Jaaa jag vill vara meeeed!! =)

Jag har inte sett den, men tror den är precis min sorts film.

Kram!

Jenny sa...

Denna film är helt fantastisk! Att jag från början ville se filmen enbart för att Colin Firth är en helt annan historia! Jag tvingade dessutom på min syster att se den med mig i somras. Och då vi har ganska olika filmsmak så var jag övertygad om att hon skulle sucka sig igenom filmen. Själv är jag lite svag för brittiska filmer och serier... Det visade sig dock att även systra mi gillade filmen! Då jag redan har filmen i min DVD-samling så står jag över lotteriet den här gången. Jag säger eedan nu grattis till den lyckliga vinnaren av det lotteri!!

Monica i Skellefteå sa...

Såg lite på trailern av King,s speech
och bara den korta snutten gav mig ståpäls. Det är nånting med mig och den här typen av filmer. Dels det engelska,dels Colin Firth och sist men inte minst blir vill jag ju så gärna att kungen ska lyckas till slut.
Ja,jag vill gärna vara med i utlottningen.Har inte hört talas om filmen förut men det är absolut någon jag kommer att ska se.

Elisabet. sa...

Till alla: perfekt .. nu vet jag precis vilka som vill vara med .., jag håller öppet "anmälan" tills jag kommer hem från jobbet, vi kan säga klockan 18.00 ikväll.
Och så lägger vi ut vinnaren efter Mästarnas Mästare ,-)

Lena sa...

Den finns i min digra lista över filmer jag vill se, men inte hunnit, så jag är med!

Anonym sa...

Jag vill också vara med./ Agnetha

Anonym sa...

Jag vill hemskt gärna vara med!!! Ha en bra söndag alla! Åsa

Lundafarmorn sa...

En film jag gärna vill se, så jag vill vara med!
Hoppas på tur gör
en farmor uti Lund

Cecilia N sa...

Pip! Skriv en lott åt mig med!

Lyckliga Grodan sa...

jag vill väldigt gärna vara med

Lilla B sa...

Jag vill väldigt gärna vara med! Åh, vad jag gillar uppmuntringslotterier!