onsdag 2 maj 2012

Inget annat än ett mirakel ...

En alldeles vanlig onsdag i början av maj kan man ha ett högerknä som inte går att böja och man kan ringa och meddela chefen att idag blir det inget arbetande och sen strakgår man på promenad - modell mindre - tillsammans med husets hund och ungefär vid Eckes hus kommer man ihåg pratet igårkväll.

Jag satt i loppisfåtöljen och gjorde ingenting och pv och harry hade soffan Ektorp för sig själva och jag kan omöjligen komma ihåg hur det kom sig att vi började prata om Alkonblåvingen - eller - det var pv som berättade om den och det var alldeles magiskt, jag fick gåshud på armarna och i nacken allt eftersom berättelsen fortskred! 

Det var precis så där som när Gunnar från Jämtland satt på inglasade altanen och berättade om hur bin kommunicerar, eller som när jag gick på lilla vägen och såg ett antal myror kämpa och dra bort andra - överkörda, svårt skadade och en del döda  - myror .., och hur jag fascinerades och knappt kunde gå vidare! 

Alkonblåvinge - jag hade inte ens hört namnet -! 
Och pv sa att om den - Alkonblåvingen - brukade han berätta för naturkunskapseleverna, ja, på ett lite dramatiskt sätt, alltså.

När jag kommer till London i september och Emma och jag själv har varit på Victoria-theatre och sett Billy Elliot och sedan återvänt till hotellet ..., kanske sitter vi i restaurangen och tar kvällsfika .., då ska jag berätta för henne just om fjärilen som heter Alkonblåvinge och vilket fantastiskt livsöde den fjärilen får vara med om - om den har tur -!

Om du som läser här inte heller har hört historien .., läs då på bilden här ovanför! 
Den togs för en halvtimme sedan nere vid naturreservatets början.



8 kommentarer:

Rexxie sa...

Jag tycker att du skall slå till och börja odla klockgentiana! (fast frågan är ju hur du skall få tag på tuvmyrorna???)

Här kan du beställa frön i alla fall:
http://www.chilternseeds.co.uk/item.php?id=620D

Mian sa...

Naturen är fantastisk! Jag längtar ut för att upptäcka nytt varje dag.

Rexxie sa...

Däremot undrar jag över uppgiften att det är just tuvmyror som behövs...

Enligt Svenska Naturskyddsföreningen så är det trädgårdsrödmyra eller skogsrödmyra som adopterar larverna, och enligt Biologens mångfald så är det uteslutande ängsrödmyra (Myrmica rubra) som tar hand om larverna!

Även människors tramp på fuktiga stigar vid exempelvis båtplatser och fiskeplatser gynnar klockgentianan. Tur att du går på många och långa promenader!

baratradgard sa...

Ja naturen är så förunderlig så det finns inte. Det finns flera insekter som på olika sätt är helt beroende av en viss växt vill jag minnas från min trädgårdsutbildning. Växter som är formade på ett visst sätt för att bara kunna släppa in vissa insekter som är formade att passa in i just den blomman. Som om naturen är ett enda gigantiskt pussel!

Tankevågor sa...

Ja naturen ÄR verkligen fantastisk och så sinnrikt konstruerad så man bara häpnar eller hur?!

....små och stora underverk hela tiden. :-)

Bert Bodin sa...

Nu kommer jag inte riktigt ihåg, men jag tror att det finns ett tjugofemtal arter blåvinge. De tillhör ordningen Juvelvingar, som också innefattar Guldvingar.

Fina benämningar på fina fjärilar.
Puktörneblåvinge, Hedblåvinge, Turkos blåvinge, Ljungblåvinge och Violett blåvinge, har jag hittat på vår stugtomt. Och för att ytterligare förvirra, så finns det bruna blåvingar också.

Bert Bodin sa...

Här finns bilder på "mina" blåvingar.

Och även här.

Bert Bodin sa...

Undrar var min förra kommentar tog vägen, där jag berättade att det finns ett tjugofemtal arter blåvingar, som tillhör avdelningen Juvelvingar tillsammans med Guldvingarna.

Bruna blåvingar finns också. Bara så du vet. ;-)