tisdag 1 maj 2012

Tvärstopp!

Titta! Mönstret på kjolen påminner om mönstret på tejpen från Portugal.
Och så börjar allt om igen med knäeländet.
Böjer jag benet känns det som om någon släpper på 220 Volt rakt genom knäet och ner till foten!

Jag skriker så att grannfrun (hon med gräsklipparroboten) måtte tro att här pågår mord.

Hela dagen likadant.
Vågar knappt röra mig.
Ringer sjukvårdsupplysningen och frågar vad jag ska ta mig till?
Det är första gången någon tror på mig när jag berättar hur det känns .., att det är inte värk som tandvärk, det är en överdjävulsk smärta som går från knäet till tårna och som gör att jag - efteråt - blir totalt däckad och på gränsen till illamående.

I morgon blir det sjukvårdsbesök och inget jobb.
U n d e r b a r a  Malin tar mitt pass - utan att jag ens frågat henne -!!

Jag vet att det finns dom som läser den här bloggen som, liksom undertecknad, fått knäprotes .., är det ingen av er som har varit med om detta?

Här kan man se likheterna!

21 kommentarer:

Anonym sa...

Å aj aj aj, inte kul att du har det så ont och eländigt som idag!! Hoppas verkligen att du får bra hjälp imorgon, håller tummarna och tänker på dig! Åsa

SoF sa...

Fy vad hemskt Elisabet!
Hoppas att du får förklaring till detta och framför allt HJÄLP.

Varma lycka till-hälsningar!

ab sa...

Så konstigt - låter som någon sorts knä-ischias. Klämd nerv? Svullnad...?

Hoppas du får någon dundermedicin och bra förklaring i morgon.

Ibland kan konstiga starka smärtor gå över. För några månader sedan kändes det som om ett jättebi (storlek dvärgtax) körde gadden rakt i min vad, det gjorde vansinnigt ont. Min granne doktorn kollade att det inte var blodpropp, sedan kunde han bara rycka på axlarna - oförklarligt. Och det försvann vartefter.

Elisabet. sa...

Annika: det är precis så det känns; som en nerv som kommit i kläm! Men läkarna har sagt att det är "omöjligt", det kan det omöjligen vara. Men just så känns det.

Monica I skellefteå sa...

Jag fick en knäprotes för snart tre år sedan och har också haft vid ett par tillfällen en stark smärta från insidan av knäet ner mot foten,en smärta så stark att jag knappt kunnat gå. Turligt nog har den gått över på bara några minuter och jag har ingen aning om vad som orsakade den.
Det har också hänt att jag fått rejält ont någon timme eller så om jag stått för mycket på knä,tex om jag hållit på att måla.
Kanske det kan vara nån sena eller nåt som spökar. Tur att du får komma till doktorn,hoppas han/hon kan hjälpa dig.

Mian sa...

Fasicken vad trist.
Jag har dessvärre ingen teori, mer än kanske nån sorts nervinklämning.
Det låter annars som den smärta som jag får då min menisk krånglar och hela knäet låser sig blixtsnabbt, men så kan det ju inte vara med ditt opererade knä. Hoppas att du får bra hjälp i morgon!

Evas blogg sa...

Så tråkigt med ditt knä. Våldsam smärta är jättejobbigt. Man blir helt slut. Nu hoppas jag du får bra hjälp!

mossfolk sa...

Usch hoppas att du får både svar och bot i morgon!

Fröken Blund sa...

vet du att det låter som en knäinflammation...jag har haft det tre gånger i mitt liv, två ggr när jag var gravid och överjävligare smärta vet i tusan om man kan hitta för det vill man inte så man letar liksom inte...
lycka till hos doktorn imorgon o hoppas du får hjälp!

Elisabet. sa...

till alla och Monica i Skellefteå: för mig är det precis på höger sida om knäet, en punkt som är så öm så man kan knappt röra där och så går smärtan på utsidan och inte bara ner till tårna, utan upp längs låret .., som om nån har satt fast en mindre balk där.
När man ska beskriva smärta är det nästan omöjligt, men jag har aldrig varit med om nåt värre, aldrig. Man blir matt efteråt och börjar må illa .., och vågar knappt röra sig.

cruella sa...

Men du, den sista beskrivningen känner jag igen! Drabbades av något liknande på nyårsafton efter att ha långpromenerat i fel (hårda) skor och blivit kall. Oj vad ont jag hade och på nyårsaftonens natt var det en ren pina att gå hem 2 km. Fick ta värktablett för att kunna sova - och nästa morgon var smärtan borta! Kunde knappt tro det, men det måste ha varit något slags muskelkramp och/eller sendrag. Värktablett och framför allt värme, testa.det.

Jessica sa...

Usch, det låter hemskt!
Hoppas verkligen att du får hjälp i morgon!
Kram på dig!

Biggan sa...

Nu håller jag verkligen tummarna för att du får hjälp i morgon oc ett besked om VAD det kan bero på!
Jag har höftprotes som ge mig besvär, det hugger som knivar mellan varven, håller med dig-smärtan kan inte beskrivas-känner mig dum när jag skall försöka förklara. Ryggen tar stryk, diagnos :spinal stenos, gör att benet krampar mellan varven, går den under foten och upp till rumpan,ischiaskänning...knät värker... Tänker på dig Elisabet, KRAM...och du-vi som är såååå glada.....

Cecilia N sa...

Usch och fy.
Må de komma på vad som är felet och att det är enkelt avhjälpt.

Elisabet. sa...

cruella: men för mig är det så här att jag kan gå utan bekymmer (strakbent, men det spelar ju ingen roll), det är när jag BÖJER benet eller sträcker ut efter att ha suttit lite böjd, som ja, det är precis som Biggan säger .,. det är ingen värk, det är överdjävulsk intensiv smärta som är obeskrivlig och går över efter kanske tio sekunder .., sen blir det förstås lite värk efteråt .., och skräcken att det ska hända igen är ju latent.
I natt har jag ideligen vaknat när jag försiktigt skulle vända mig .., då får jag lyfta högerbenet och ha det alldeles, alldeles rakt och med en kudde under sen .., annars kommer den där fasanssmärtan skärande igen!
Nu när jag haft så många såna här "anfall" - smärtan går rakt ner i foten dessutom - känns nästan knäeet och allt nedanför bedövat ,-)
Ja, vilket elände.Men det är går säkert över.

cruella sa...

Det låter som någon sorts kramp eftersom det släpper. Du får provocera fram tillståndet när du är hos doktorn, då kanske hen kan knna om det är någon muskelknut. Fast röntgen skulle ju kännas tryggt så att du vet att inget är sönder...

Elisabet. sa...

cruella: för mig känns det som om ett nervknippe kommer i kläm, precis exakt så! Men det är ju omöjligt, har läkaren sagt. Men för mig är det känslan som är starkast.

Elisabet. sa...

cruella: på väg ut till badrummet looog jag för mig själv ..., det var när jag tänkte på din kommentar - i all välmening - om att jag skulle försöka provocera fram smärtan ,-)

En sak kan jag lova dig: det kommer jag iNTE ATT försöka mig på! Det är som att säga till nån att stoppa in strumpstickan i el-kontakten så får vi se hur det känns ,-)

Monet sa...

Hoppas du får en vettig läkare. Du har ju beskrivit dina symptom så bra här att de verkligen behöver ta dig på allvar. Det händer faktiskt också att proteser lossnar eller blir infekterade så det måste ju undersökas noga av specialist.
Du har ju faktiskt berättat om att du under en tid haft väldigt ont i knäet efter långa arbetspass. Glöm inte att berätta det. Plus att du börjat gå längre sedan du fått hund.
Nånting är ju inte som det ska, tråkigt nog för dig. Men stå på dig så får du nog både rätt diagnos och adekvat hjälp!
Stor kram till dig!

Anonym sa...

Huuva hoppas att allt blir bra så du slipper ha ont .Finns inget värre.Kramar Babsan

Elisabet. sa...

Monet: nu ringde vårdcentralen upp (suveränt system när man ringer upp och lämnar sitt tel.nr och så får man veta en tid som dom ringer upp) och i morgon får jag komma dit och framför allt till en läkare som sköterskan sa ..."hon skriver garanterat en remiss till ortopeden Elisabet" och det känns bra.
Jag vill ju först och främst få en riktig undersökning som visar att det inte är något mekaniskt fel.
Om nerver ligger i kläm eller kommer i kläm kanske jag får lära mig att leva med, men har något blivit vajsing med själva inplantatet, då är det ju en helt annan sak.

Tack till alla för goda råd!!