lördag 5 maj 2012

Dagens fönster ...

... kommer från Malmö - det är Turning Torso - förstås. 

Ni vet, där man inte kan ställa fönstret på glänt, hu, så skulle jag aldrig kunna ha det, jag som nästan alltid - året runt-  har fönstret lite på sniskan.

Den som stod där nere och häpnade över höjden och sedan riktade sin kamera rakt upp .., det var sonen.

Anders, alltså.


Och så här går det till att vara fönsterputsare just där.


Inget för mig.
Om man säger så.

Klipp från Wikipedia:

Med sina 190,4 meter är Turning Torso det näst högsta bostadshuset i Europa, efter 264-metersskrapan Triumfpalatset i Moskva.
Konstruktionen bygger på nio kuber med fem våningsplan i varje kub. Mellanvåningarna medräknade blir det totalt 54 våningar. Varje våningsplan är omkring 400 m². Den totala kontorsytan omfattar ca 4 200 m² och är belägen i de två nedersta kuberna. Kub tre till kub nio omfattar totalt 147 lägenheter. De två översta våningarna (53 och 54) är konferensanläggningen Turning Torso Meetings. Varje våningsplan består i princip av en kvadratisk del kring kärnan samt en triangulär del, som delvis bärs upp av ett utvändigt stålbärverk. Hela konstruktionen vrider sig ett kvarts varv på sin väg upp.
Från 2009 tilläts allmänheten att besöka byggnaden och se utsikten. Detta tilläts endast under några sommarveckor och i begränsat antal med förhandsbokning, till priset 195 kr. Byggnaden är byggd för bostäder och man har bedömt besöken som för störande för de boende om det görs i högre utsträckning än så. Grupper kan hyra konferensutrymme och mötesrum högst upp. Det fanns tidigare en turistutställning i en byggnad alldeles intill (numera stängd). Det finns ett parkeringshus på 5 våningar i den byggnaden. Det tar upp betydligt mer markyta än skyskrapan, och har knappt hälften av golvytan mot den. Det finns en underjordisk gång mellan parkering och skyskrapan.


7 kommentarer:

Evas blogg sa...

Nej aldrig att jag skulle klara av att bo där!

Steel City Anna sa...

Jag visste inte att folk faktiskt bodde där, trodde det var mer som en installation med nattklubb högst upp :)

Elisabet. sa...

Eva och Steel City Anna: och tänk, att ha en sån där pinne som löper snett framför fönstret .., hur kul kan det vara ...?

ab sa...

Inget för mig heller. Det känns inte som en stabil konstruktion, om man måste knyta ihop hela härligheten med stålsnören. Om den inte går att bygga utan, borde man nog avstå - också av estetiska skäl.

Elisabet. sa...

ab: nog tror jag att den är stabil nog .. ,men jag skulle absolut inte vilja ha ett sånt rör tvärs över fönstret!

Monica sa...

Jag tycker inte det verkar så hemtrevligt;-) men utsikten är nog fin:-)

Evas blogg sa...

Men jisses så hemskt att putsa fönster där!!!