lördag 13 oktober 2012

I hemtidningen ....

Familjesidan, avdelningen dödsfall.
En bild på en filurigt leende kvinna.
När jag läser de två sista styckena, blir jag alldeles varm i hjärtat.
Så här står det.

"Gertrud utbildade sig till lärare i Umeå och tjänstgjorde första året på Norrbyskär. Sedan fick hon arbete i Skellefteå och jobbade resten av sin yrkesverksamma tid inom kommunen.
1942 gifte hon sig med Bertil och fick två barn, Carin och Klas. Med tiden har hon fått både barnbarn och barnbarnsbarn som hon värnat om in i det sista.

Gertrud hade en stark självkänsla, stod stadigt med båda benen på jorden, var arbetsam och flitig och såg lösningar på alla problem, något som hon lärt sig av sin mor Hilda.
Hon var liksom sin mor klok och osjälvisk och vi efterlevande känner stor tacksamhet över allt hon har gett oss.

Vi ler då vi tänker på hur envis och tjurig Gertrud var som klättrade på trappstegar med tjocksockar, tog körkort då hon fyllde 60 år och balanserade på blombänkar då hon tålmodigt torkade fönster, flera år över nittio. Hon var sannerligen en ung och fördomsfri själ med massor av positiv energi att dela med sig av till sina medmänniskor.

Vi känner hennes närvaro ute i Boviken där hon älskade att vara om somrarna. Så många somrar som hon har sprungit på stenplattorna, solat på stranden, spelat kort när det regnat, öppnat surströmmingsburkar, krattat, planterat blommor – alltid med ett leende på läpparna, alltid med sådan värme och kärlek till naturen och till hennes familj."

4 kommentarer:

qi sa...

Vackert, kärleksfullt... Vilket liv hon verkar ha haft Gertrud!

Elisabet. sa...

qi: ja, så personligt .., och det här med tjocksockarna och öppnandet av surströmmingsburkarna!

Jag tänker på alla nekrologer i DN och andra Stora Tidningar, där det mest rabblas upp vilka styrelser den och den har suttit i ..., aldrig, eller sällan, framträder bilden av Själva Människan.

Inte för mig i alla fall ,-)

Ingela sa...

Skulle ha kunnat vara ord om farmor. Fast hon klev på stegen upp till fönstren på övervåningen med träskor. För hon tyckte att de gick så bra att haka på stegpinnen. Att fötterna sen var lösa inne i skorna var inget bekymmer tyckte hon.

Elisabet. sa...

Ingela: först av allt - så fin du är på bilden ! -.
Sen .,. ja, är det Tora S du menar, så kan jag verkligen förstå dig. Vilken härlig människa hon var!