fredag 5 oktober 2012

Och så går vi åt andra hållet ...

Igår tog jag vägen ner mot havet och så hemåt.
Idag väljer jag att gå mot kustvägen till.
På vänster sida finns fem totalt fem grannar .., Ecke och Britt, Elizabeth med zäta, Bengtssons, Nilssons och en nyinflyttad familj vars namn jag inte känner till.
Det här vita är Bengtssons och det har, liksom pv:s (som köptes relativt billigt för 25 år sedan kanske) tidigare varit arbetarbostad, men har byggts ut rätt rejält.
Här ..., råder Ordning & Reda, ja, hos Bengtssons, alltså.
Den vackra stenmuren tillhör vår närmaste granne .., en bit längre upp mot backen är muren utbytt mot en gärdesgård av slanor .., helt underbar är den! 

Sen kommer alltså Nilssons.
Smålänningar, precis som pv.
Huset byggdes för kanske fem, sex år sedan och är av det modernare slaget.
"När vi byggde så tänkte vi på att här ska vi åldras, så här finns inga trösklar och stora ytor att röra sig på ..", säger husets herre, som för övrigt är hjärtsjuk och åker fram och åter till sjukhuset i Lund.
Just som jag passerar kommer frun i huset ut .., rökrutan är liksom där utanför dörren.
"Hej Elisabet! Är du ledig idag?" säger hon och jag svarar att jo, det är jag och nu gäller det att passa på mellan regnskurarna.

Det här är sista huset på vänster sida.
Tidigare var det målat i en iskall blå färg och det har varit till salu hur länge som helst, men nu har en familj flyttat in och inte en enda gång har jag sett dem - eller om det nu är bara en man -?
Gardiner och persienner är alltid fördragna .., för mig tycks det som som huset bara är nertjoppat från skyn!
Till den hjärtsjuke grannens lycka, är ägaren till det vita huset läkare.
Och något större trädgårdsintresse tycks de båda grannarna inte besväras av.

Mitt emot Nilssons och granne med det gula huset på kullen, ligger ett i mina ögon så fint hus.
Ja, hela alltet är vackert .., enkelt och ändå så .., ja, så fint!
Sommartid hörs här barnbarnsröster och ljudet från en robotgräsklippare och på taket till gäststugan sitter om våren en ihärdigt siiiirlande stare!
Titta noga på den stenlagda innergården .., där finns knappt ett grässtrå, men så höll också en ihärdig trädgårdsmästare på att driva mig till vansinne i våras .., ty från morgon till kväll använde han nån slags maskin för att få bort allt ogräs!

Sista huset på höger sida, just innan man kommer till kustvägen, där bor sonen till den förre ägaren av huset.
Jag skulle kunna möta dem på gatan och inte ha en susning om vem det är!

Och nu har tomten styckats av och nu pågår bygget av ännu ett hus av det modernare slaget .., alltså mellan huset på förra bilden och det som jag tycker är så fint, med grinden.

I slänten växer rödklöver, rölleka och lupiner ... och nån slags kärringtand, tror jag.
Å, vad jag tycker att vildvuxet är vackert!


Såja, då lämnar vi Ejdervägen och kommer ut på gamla kustvägen.

Där ligger Lilla Stensjö Gård ..., ett gammalt och i mina ögon charmigt hus, lite vint och snett, men med en slags själ inombords.

Och här är porten.
En katt finns nog också i huset.

Där vinklar jag av och tar harry med mig på en skogspromenad.

Och sen ut på Kustvägen igen .., och så svänger jag vänster in mot åkrarna och har havet rakt framför mig, men ser det inte. 

Till vänster i bilden skymtar det tidigare blå huset som nu blivit vitt .., samt Nilssons skapelse.

Går man bara rakt fram, kommer man till dom två nybyggda stenhusen som fanns på bloggen igår och ytterligare rakt fram .., ja, då uppenbarar sig Fabrikör Johanssons bygge .., samt en fiskarstuga och sen är det naturreservat och en ganska brant sluttande stig som går rakt ner mot havet.

Såja, nu har ni snart gått hela rundan ....




4 kommentarer:

Biggan sa...

Tack för utflykten Elisabet!
Skönt med en nypa lyft i landet Halland, ... urinvägsifektion nr 4 är på G så här blir det inomhus i nuläget i Landet Hälsingland.
Trevlig helg

Guy sa...

Du får nog ge dig ut i vykortsbranschen du också. Du har flera jättefina foton här. Och den nya kameran tar foton med klara och fina färger.

Evas blogg sa...

Tack för att jag fick följa med på din promenad! Härliga bilder. Och jag är nog av den gammelmodiga typen som gillar äldre byggnader med prunkande trädgårdar.

Elisabet. sa...

till er alla: jag är som Eva, men det visste ni väl redan .., enjängd så hemskt. Längs kustvägen finns röda trälängor - en del med halmtak - och jag skulle mycket hellre välja en sån, än såna här moderna Dallashus.