fredag 28 december 2012

Amishfolket ...


Råkar, mer som av en händelse, hamna rakt in i ett program om Amishfolket i USA.
Helt fantastiskt intressant är det!

Dessa människor lever oerhört enkelt; sysslar med jordbruk, bilar är förbjudna (man kör med häst och vagn), ingen elektricitet används .., man får inte ha för fina kläder (alla har ungefär likadana, tala om Samlad Tropp), gifta män bär skägg, ogifta är rakade .., och religionen styr egentligen precis allting.

Men där finns inga kyrkor, prästämbetet lottas ut och den som får lotten blir präst livet ut.

Till en början säger vi - eller jag - "men så hemskt, vilket liv!", sen förundras jag alltmer .., inget är som bekant antingen svart eller vitt och världen i stort skulle sannolikt se betydligt bättre ut om fler människor levde så här, ja, någon miljöförstöring vore väl i det närmaste otänkbar!

Men ändå ....

Och det mest förunderliga är att alla ser likadana ut! Låååånga, slanka, nästan likadana ansikten.
"Är det inavel ...?" säger vi unisont.
Tvåhundrafemtiotusen människor tillhör den här rörelsen.
Det är ganska många det.

Ja, jag är medveten om att Wikipedia inte är världens mest tillförlitliga källa, men ändå .., här kan man få lite kött på benen.

Det här var del 1 av 2 program.


Från en artikel i Expressen står följande att läsa:

Fakta/Amishkultur
 
Amish har sitt ursprung i den lutherska reformationen i Europa 1525, en utbrytargrupp som förespråkar en mer renlärig kristendom.

  I början av 1700-talet börjar de emigrera till USA och Pennsylvania där alla immigranter försäkras religiös och ekonomisk frihet.

  I dag finns ungefär 100 000 amish i USA. Flertalet bor i Pennsylvania, Ohio och Indiana. Nästan alla arbetar med jordbruk. Ett drygt tusental lever också i Ontario, Kanada.

  Amish förlitar sig på bibeln. Från den hämtar de bland annat kunskap om hur vardagsproblem ska lösas. Bilar, tv, elektricitet och telefoner anses uppmuntra till lättja och syndigt leverne och får inte förekomma i hemmen.

  Amish har egna så kallade ”enrumsskolor” där alla årsgrupper blandas. Undervisningen sker på engelska, men modersmålet är tyska. Ingen går längre än åtta år i skolan eftersom mer inte behövs för att klara livet på farmen, enligt amish.

  Bryter en vuxen amish mot någon viktig regel kan hon eller han bli ”shunned”, utfryst. Den uteslutne behandlas som luft och tilltalas inte. Skilsmässa leder till utfrysning.


4 kommentarer:

cruella sa...

Utfrysning! Trevligt!

Elisabet. sa...

cruella: nej, det är inte trevligt! Det är ju som Jehovas Vittnen.
Men programmet var oerhört intressant.

Evas blogg sa...

Det var vackert filmat men jag fick en obehaglig känsla av likformighet. Att inte gå utanför ramarna. "Dit de bär så bär´e, som min svärmor brukar säga :)

Elisabet. sa...

Eva: ja, det är det jag menar med Samlad Tropp .., jag hade avskytt detta, men kanske om man växer upp i det från början ..? Nej, jag minns att jag sparkade bakut när jag var i Pingstkyrkan.