onsdag 12 juni 2013

Utflykt norröver ...


Så här ser världen ut.
I alla fall den halländska.

Och där är lupiner förstås .., längs E6:an är det en symfoni i rosa, lila och blått och vitt .., det är lupiner så där så man blir yr i huvudet nästan!

Tittar in i Falkenberg och hämtar ut min skatteåterbäring som hamnat på fel bankkonto.
Mitt fel, förstås.

Besöker Bokia och köper textpennor och möter en låååång, äldre man i kaftan och tjusig mössa eller vad man ska kalla det. Det känns nästan som vore jag plötsligt förflyttad till något afrikanskt land.
Härligt!

Sen vidare norrut .., kör motorvägen och tänker på alla gånger jag har åkt just här.
Svänger höger vid skylten mot Tjolöholms slott .., nu blir det rena bonnalandet och överallt säljs blommor eller grönsaker - men i mindre skala - och solen strålar och det känns som om jag är på semesterresa!


Nu är jag framme!


Och här står Margaretha, fjärde generationens pepparrotsodlare!
Håll med om att hon kunde vara storasyster till Anja Pärson!

"Om vi har några pepparrotsknölar? Nä, det har vi inte .., men strålar har vi!" säger hon.

Jaha, ja.
Det är så det heter.

Och så försvinner hon ut någonstans och återvänder med påse innehållande just "strålar".

"Det är faktiskt bara här i Halland du kan få tag i såna .., här odlas den mesta pepparroten som säljs vidare till bland annat Icabutikerna .., annars importeras mycket från Ungern ..", förklarar denna leende och varma kvinna.


Egenodlade grönsaker finns också att köpa och där pepparotsgelé och allt möjligt annat som jag inte har hört talas om! 


Inte världens elegantaste, men härligt ändå!

På hemvägen skippar jag E6:an och väljer i stället den gamla vägen.

Passerar Åsa (där jag 1971 tittade in i kyrkan tillsammans med mina barns pappa) och Frillesås och havet är nära och jag ser klipphällar och kossor och hästar och det ser ut som Bohuslän och jag längtar tills i sommar när vi några lediga dagar kan ta bilen och susa iväg norrut och kanske övernatta nära havet eller på någon ö.

Fem helger på raken - eller delar av helger - arbetar jag från juli till augusti; så det där lillsemestrandet måste ske mitt i veckan om det ska bli av.

Nåja, det blir nog bra det också.

Och till Bohuslän kan man åka sent i augusti också.
Och i september, när allt har lugnat ner sig.

Det är ingen brådska.

Allt det tänker jag på när jag åker hemåt ., och nu blir det kaffe och rabarberpaj med glass och om en timme ska jag vara på jobbet och prata med fjolårsnybörjarna ..., och pv är på väg hem - nu har han sommarlov och är säkert sprallycklig - och i en förbetald postpåse (betald av mottagaren) ligger nu ett antal pepparrotsstrålar och väntar på att åka norrut.

En glädjens dag blev det!

4 kommentarer:

Lena sa...

Härligt inlägg om en alldeles vanlig dag. Jag längtar till en alldeles vanlig vardag. Det ska bli skönt med vardagslunk igen. Jag misstänker att Kattis kommer bli glad:-)

Elisabet. sa...

Lena: vad jag INTE visste, var att pepparrot växer vilt i Steninge! Det trodde också mottagerskan, att vi hade det runt knuten - vilket ju var fallet - ,-)
Men det spelar ingen roll.
Vilken underbar utflykt det blev!
Åsa, Frillesås .., bara sååå vackert!

Lena sa...

Jag har nog, är inte riktigt säker, pepparrot på min jordkällare, visar det sig.

Kattis sa...

Kattis, hon blev alldeles till sig i trasorna! :) Först dock lite stressad, då hon trodde att hennes önskan enbart innebar några spadtag, och alls inget större besvär...