söndag 3 november 2013

Till bloggvännerna ....



Det blev något vajsing med inlägget om barnboksillustrationer och detta med vad som är konst eller inte .., text och bilder hamnade utanför själva inlägget och jag lyckades inte reda ut det hela.

Tack för alla underbara kommentarer!

Hur som haver kan vi konstatera följande:

Några tyckte att illustrationerna till barnboken som jag köpte, var alldeles förskräckliga.

Anne i Mantorp skrev så här och jag bara loooog:
Det här var riktigt rolig läsning. Vad som stör mig i barnboksillustrationen är att den är helt färglös. Och vilken liten tjej vill ha en lugg som bara består av några streck?En illustratör och författare som jag gillar skarpt är Jan Lööf.
  
Eva på Frösön tyckte så här ...
Bra eller dåligt, det tror jag är upp till betraktaren. Det finns många skolade konstnärer vars tavlor jag inte alls tycker om. Sen kan jag gå loss på en "glad amatörs" målningar. Jag läser en hel del serieromaner och en del bilder är inte alls bra men ändå gillar jag dem när de blandas med text som har ett innehåll. Då får bilderna ett nytt skimmer.

Bloggblad berättade om en tavla i deras hem ...
Intressant läsning! Jag har inga som helst konstkunskaper, utan lyssnar på vad mitt öga säger (?) och det stämmer inte alltid med vad konstkännare tycker. Vi har ärvt en tavla som min mans farbror har målat, den är jättefin, en båt på havet, men masternas sista meter ligger utanför ramen, och det stör mig väldigt, men eftersom hela masterna speglas i vattnet, så kanske det fanns en tanke?

annannan i Portugal kom ihåg några böcker ...
Googla gärna på "Jip en Jannike", och bortse från risken att de skulle ställa till en politisk-korrekthetsskandal i Sverige idag, för de är holländska. Jag ångrar att jag inte köpte på mig böcker med dem när jag bodde där.

Kerstin i Skåne skriver så här ...
Intressant läsning! Om ett konstverk eller en illustration är "bra" eller ej är ju lite "in the eye of the beholder"!
Som glad amatörfotograf har jag - precis som du - svårt med att trädets grenar sträcker sig utanför själva tavlan. Med kameran hade jag valt att flytta mig för en bättre vinkel. Däremot är jag väldigt förtjust i tekniken och den djärva färgsättningen.
När det gäller barnboksillustrationer är jag väldigt traditionell. Jag älskar Ingrid Vang Nyman och Ilon Wiklands illustrationer!
Men, återigen, vi har olika smak och vilken tur att det finns så många konstnärer med olika stilar så att vi alla har något vi kan njuta av!
Som fransmännen säger: chacun son goût

Hedgren

Eva i Tyresö tänker tillbaka på sin barndom ....
Spännande med alla tankar här. Konst måste beröra och tala till en! Även om man inte alls har utbildning på området. En del faller genast i smaken. Barnboksillustrationer är ett spännande kapitel men inte enkelt. Tänk den som fastnat allra mest hos mig är Ingrid Vang Nyman. Hon kom när jag var liten med Pippi Långstrump och med barnen i Bullerbyn. Rakt in i mitt hjärta i en känslig ålder. På den tiden var inte världen full av bilder så de behövde inte slå sig fram. Nu är det svårare. Vid en utställning om hennes skapande fick jag veta mer som befäste henne som min idol.


Cruella, för närvarande i Kina, skriver så här ...
Nu kommer jag in lite på sladden här. Jag gillar tavlan du köpte och tycker det var tur att PV inte hann elda upp den. Om det finns en signatur kan man ju lätt googla på den och se om andra har sett något utöver vad man själv uppfattat:-) Billig försäkring mot misstag som lätt låter sig göra i dag. Man behöver för den skull inte alls tycka om ett visst verk så klart. Smaken är som baken, även när det gäller skolade konstnärer! Jag förstår PRECIS varför du gillar illustrationerna, och jag måste säga att "direkt dåliga" är ett väldigt kategoriskt omdöme från Monet. Smaken igen, skulle jag vilja säga i stället. "Fula" som Anne säger har jag därmed lättare att acceptera. Alice Munro har jag läst en hel del av tidigare och gillar mycket. Jag älskar noveller, när jag väl tar mig tiden. Det kräver mer av mig som läsare en än välberättad roman som hela tiden har som ambition att knyta ihop trådarna och servera en helhet. på

Kattis tycker till ...
Här gillas också illustrationerna skarpt! I samma anda som Ole Lund Kierkegaard, Barbro Lindgren och många fler.
 
Gunnar i Vaplan ....
Och så här tycker jag, Tavlan med trädet och ladan: Stel, tråkig och intetsägande. Barnboksteckningarna: Härligt enkla, spännande och berättande, passar säkert väldigt bra till texten i boken. 

Monet i Frankrike är av en annan åsikt ...
Och ja, som en kommentar till barnboksillustrationerna som du visar och hur olika man tycker.
De här tycker jag är helt undermåliga, direkt dåliga alltså!

Elisabet menar så här ...
Själv har jag inga som helst problem med att teckningarna är i svart-vitt, och eftersom jag i hela mitt liv har avskytt min lockiga lugg, hade ju detta varit drömmen; en tös med spretlugg!
Jag tycker också om att illustrationerna  i n t e  är perfekta, för mig blir det ännu en dimension, det är som Gunnar skriver .., "passar säkert väldigt bra till texten i boken".

Tavlan som vi köpte på auktionen, ja, den må vara målad enligt konstens alla regler, men jag tycker ändå inte om den och just av dom anledningarna som jag tidigare skrev om. Andra tavlor som herr Grynning har gjort, är - enligt mitt sätt att se det - mycket finare! 
Guy skrev att han inte ens skulle sätta upp tavlan på dasset!
 
Stort tack till er alla som lagt ner tid på att fundera och kommentera! 
I love You!

Inga kommentarer: