måndag 5 maj 2014

Om Strong Pills ....

Vid tretiden på nätterna vaknar jag som regel och har förfärligt ont i det opererade knäet.
Smärtan sitter inte i själva knäet, där protesen är, utan nedanför .., i vaden och mot foten.
Det händer att jag inte tar ett piller, men då får jag som regel ligga vaken fram till mot sextiden .., då uthärdar jag inte längre.

För någon vecka sedan var alla tabletter på upphällningen, så jag ringde vårdcentralen och frågade om det var möjligt att få en omgång till?
Nu är det inte så att jag knaprar strong pills i parti och minut, utan det brukar bli en på natten och en på dagen.
Känslan när smärtan efter någon halvtimme, fyrtiofem minuter ...., domnar bort, är obeskrivlig.

Läkaren som hörde av sig var en ung kvinna och hon sa bestämt att nej, hon ville inte skriva ut mer piller, ja, än dom jag fick från ortopeden när det var hemgång och man fick ett recept i handen.

"Men hur ska jag då göra ...? Ska man verkligen behöva ha så ont ...?" frågade jag.

Då svarade läkaren att efter fyra veckor ska jag inte ha ont, så är det bara ..., och i värsta fall får jag väl komma till vårdcentralen så får dom undersöka och kanske skriva remiss till ortopeden och så får jag träffa en läkare där.

Det kändes som vore jag en narkoman som ligger på knä och gullber att få heroin, eller det var så jag kände att hon tänkte om mig.

Till sist sa doktorn att jag skulle få sexton piller, punkt slut.

Jodå, jag förstår att man är restriktiv när det gäller utskrivandet av smärtstillande medel som lätt kan bli beroendeframkallande, men man känner sig oerhört utlämnad efter ett sånt bemötande.

Nu har jag elva piller kvar.




13 kommentarer:

Kattis sa...

Vänd dig direkt till ortopeden. Omedelbums!

Aliceotigris sa...

Vem kan tala om hur länge man SKA ha ont! Det måste ju vara väldigt olika. Jag har opererat båda höfterna och det var väldigt olika hur länge och hur ont jag hade. Och att då klara sig utan smärtlindring var ju inte tänkbart. Och knäoperation lär ju vara ännu jäkligare.

Ruta Ett sa...

Man SKA väl inte ha ont! Jag håller med Kattis! Till ortopeden!!!

Anonym sa...

Men stackare.Vänd dig till ortopeden där du blev opererad bums idag!/Babsan

Mian sa...

Konsultera ortopeden. Bums.

Ulrika sa...

Håller med övriga, ring ortopeden!

Klart man inte ska behöva ligga och ha ont i timmar!

KRAM

mossfolk sa...

Har man ingen uppföljning eller något telefonnummer för kontakt efter operationen? Det verkar ju jättekonstigt om man blir helt utelämnad till vårdcentralen efter ett sådant ingrepp... Allmänläkarna på vårdcentraler i all ära -de är säkert jättebra till att titta i onda halsar och ge ut penicillin för halsfluss och öroninflammationer, men några fördjupade kunskaper besitter de tyvärr sällan (och ska väl inte så göra heller).

Eva i Tyresö sa...

Gör som Kattis sa omedelbums!

Elisabet. sa...

Kattis, Aliceotigris, Ruta Ett, Mian, Ulrika, mossfolk, Eva i Tyresö och Babsan: ja, jag ska ringa ortopeden och höra vad dom säger.

Jag förstår det här dilemmat att inte skriva ut starka piller i onödan, men att helt frankt säga att "om du har ont nu, så måste nåt vara fel ...?" det tror jag inte på.
Jag tror inte att det måste vara så .., det kanske bara tar olika lång tid innan smärtan klingar av?

mossfolk: jag säger bara det, tur för dig att du inte har vuxit upp i norra norrlands inland och fjälltrakter, för där finns bara vårdcentralen och AT-läkare och långt till större sjukhus. MEN .., jag tror nämligen att många, många AT-läkare besitter lååååångt mer kunskaper än det här med att titta i halsen ,-)

Jag tror att många av dem blir VERKLIGT duktiga, just för att dom tvingas att ta sig an det mesta och det samma gäller sköterskorna, som ofta blir till nästan-läkare.

Att dom däremot inte besitter expertkunskaper på särskilda områden, är ju - som du skriver - förståeligt.

Elisabet. sa...

Ps. Efter operationen ringde en sköterska från ortopeden och frågade hur det stod till .., tio dagar senare kanske. Någon annan kontakt har det inte varit tal om och det kan man måhända förstå att dom inte har tid med? Ds.

annannan sa...

Det här har du väl säkert själv redan tänkt på, men gör det fortfarande LIKA ont som den första veckan eller skulle det kanske hjälpa tillräckligt med receptfria tabletter i högsta dosen nu?

Elisabet. sa...

annannan: jag har receptfria Alvedon som jag tar ..., men det hjälper ingenting tycker jag. Så finns ju Alvedon 665 mg, dom tar jag två av och dom hjälper, men det tar TIIID innan man känner av dem.
En liten av strong pills och efter en halvtimme kan man somna utan värk.
Det är som himmelskt.
Nåja, jag försöker ju att inte ta några piller alls ...man måste ju också känna hur det ligger till .., tar man piller hela tiden vet man ju inte när det är okej?

Kattis sa...

Jag har världens bästa allmänläkare, NUMERA, som håller stenkoll på mitt allmäntillstång, själva helheten, men har tidigare träffat på...

Vid behandlingar och operationer av specialister, då ska man i nära anslutning vända sig dit!