måndag 27 april 2015

Oron ....


Nästan alla jag känner som arbetar i butik, bär på en oro att bli utsatta för rån eller rånförsök.
I lilla butiken där jag nu har mitt värv, har det varit två rån, båda tämligen grova.

Chefens pappa slogs till marken och sedan blev tillvaron aldrig densamma för honom och för några år sedan hoppade två knivbeväpnade män fram och hotade en ur personalen + en städare .., en av dem fick stå i tjugo minuter med en kniv mot halsen, men allt löste sig till slut.
Dom presumtiva rånarna skrämdes på flykten.

Man behöver inte ha särskilt mycket fantasi för att räkna ut vad sånt här betyder för den som blir drabbad. Det är liksom inget som går över och försvinner ur minnet dag 1.

Och så är det ju, att åtminstone jag själv räknar med någon gång bli drabbad.
Utanför lilla kvartersbutiken i Ystad rånades min dåvarande chef .., det har varit inbrott i precis alla butiker där jag arbetat och.varje kväll vid stängning, försöker man att hålla extra uppsikt över kunderna.

Dyker det upp två obekanta män och kommer in samtidigt ., ringer larmet i ens huvud.
Jo, man försöker att vara beredd .., att tänka tanken att inte bli panikslagen om det värsta skulle hända. Tänk, om man blir så rädd att man får en hjärtinfarkt!
På anslagstavlan i fikarummet sitter A4-papper med rubriker som .."Om vi blir rånade" och så vad man ska göra eller - framför allt -, inte göra.

Just därför, just för att man ständigt om kvällarna går omkring med den där vaga oroskänslan .., blir jag så oerhört glad när jag på Instagram ser att en mig närstående ung man skrivit följande rader: "Att jaga tjuvar är OSLAGBART kul med världens bästa kollegor!"

Dom väldigt brutala rånarna i Malmö åkte fast.
Det tackar jag som kassörska för.

// Det är detta man är rädd för.

Inga kommentarer: