tisdag 6 december 2016


Ahaupplevelse vid tiotiden ....


Det var nog Mikael Niemis "Populärmusik från Vittula" som verkligen fick mig att ..., ja, att vad?
Att få ord på det man upplevde som liten kanske; då i skolan när vi sjöng om herr och fru kantarell och om blåsippor som stod i backen och något sånt hade vi ju aldrig skådat! Att lärkan drillade högt i skyn .., det sjöng vi om, men hade vi verkligen hört lärkans drill?
Jag hörde den första gången i Kåsberga i Skåne.

Och så var det Hallands floder.
F l o d e r.
För mig är Amazonas och Rio Grande floder och när jag första gång passerade Nissan, ja, då var det inte långt ifrån att jag dånade .., var detta det vi övat på att lära oss!? Små vattendrag .., Malån hemma kändes betydligt större!

Vår lågstadiefröken Hedvig må ha varit strängare än den strängaste, men hon lärde oss "Norrlands älvar": Muoni älv, Torne älv, Kalix älv, Lule älv, Pite älv, Skellefteälven, Vindelälven, Umeälven och Ångermanälven. Hur många sörlänningar fick traggla den ramsan ..."Mamma, titta Kalle ligger på soffan, vilket uselt åbäke!? Första bokstaven i varje ord ska påminna om respektive älv.

På instagram tipsade den omtänksamma Solbritt i Ystad om Lilian Ryds bok "Vi åt aldrig lunch".
Jag beställde den bums! 

Och nu bara ramlar minnena in! 

Mycket läsning är det ..., jag har inte hunnit längre än till kapitlet vars rubrik är "Utan fotfäste". 
Härligt!


6 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Den där ramsan med älvarna fick vi aldrig höra. Föruto den om Hallands floder, förstås. De var viktiga, av någon märklig anledning.

En älv som jag börjat höra om de senaste åren är Upperudsälven. Den råkar tydligen ut för att ha högt vattenflöde då och då, vilket brukar rapporteras i väderrapporten.
Var den ligger?
Ingen aning!

Turtlan sa...

Det vet jag :-) Inte så långt från mina trakter. Här finns att läsa https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Upperuds%C3%A4lven

Vänerns femte största tillflöde är den också.

Om vi nu pratar om älvar så är ju Klarälven inklusive den norsks delen Trysilelva en låååång och rejält älv. Speciellt jämfört med de där åarna neråt Halland :-)

annannan sa...

Min variant på det där är i svenska-böckerna på lågstadiet där det stod att "rs" i slutet av ett ord dras ihop och uttalas som ett sje-ljud.

Inte i Skåne.

mossfolk sa...

Haha, ja är det något varenda en som gått i skolan kan så är det väl att vi ska äta, ni ska laga. Fast jag tror inte att de benämndes flod i våra böcker ;)

Bert Bodin sa...

Men Turtlan ... Varför är just Upperudsälven så ofta upprörd?

Elisabet. sa...

annannan: nu fick jag sitta här och testa ,-)