onsdag 7 december 2016

Om julens frimärken ....


Förutom detta att ha med småttingar att göra, så är det här att beställa hem frimärken till butiken, ja, det är nästan det roligaste jag vet. Jag  ä l s k a r  vackra frimärken, men har aldrig varit någon samlare.


Julfrimärken, såna som är billigare än ordinarie inrikesmärken, dom förhandsbeställer vi säkerligen två månader i förväg. Minst. Det är otroliga mängder med häften som säljs och så har det ju också funnits julporto på rulle, så där så man kunnat köpa bara ett par stycken.
Häften får vi inte ta itu, då är dom omöjliga att returnera när julen sedan är över.


I år kom inga julpost-rullar och jag tyckte att jag hade beställt, däremot kom rullar med tomtemotiv, men med samma pris som inrikes porto, dvs, 6,50. Jag förstod ingenting!
Och arbetskamraterna frågade varför jag inte skaffat hem rullar; tänk, dom som inte vill ha ett helt häfte? Ja, vad hade jag gjort egentligen ....?Och jag letade på beställningssidan och till slut tänkte jag att .., jag måtte ha blivit galen, hur kan jag ha missat detta så kapitalt?!

Så igår på jobbet ringde jag till post-supporten, men rent omöjligt var det att komma fram - urdålig service - och till slut kunde jag bara inte vänta längre, utan gav upp.
Nu, på min lediga dag, gjorde jag ett nytt försök.Till slut - efter lång väntan - blev det min tur och halleluja, jag hade inte blivit snurrig .., jag hade inte drabbats av Alzheimer (i alla fall inte när det gäller julfrimärken), ty den vänliga kvinnan i andra änden av luren, hon meddelade att nej, i år finns inga julfrimärken på rulle, det är enbart häften som gäller och ja, jag var inte den enda postansvariga som ringt och undrat.

För övrigt kan jag meddela att portot för utrikes brev kommer att höjas rejält efter nyår.
Bara så ni vet.


I en kommentar skriver "Portoguiden" att priset inte höjs nämvärt.
Jo, men jag tycker nog att det är en rejäl höjning; från 13:- för att skicka ett vykort eller ett enkelt brev, till 19:50, vilket ju blir 20 kronor om du köper bara ett enda frimärke. 

7 kommentarer:

Steel City Anna sa...

Det var inga roliga nyheter med portot. Undrar vad det beror på.

Elisabet. sa...

Steel City Anna: det beror nog till största delen på att människor inte skriver brev som förut. Många av våra ungdomar som sommarjobbar hos oss, har knappt en aning om vad ett frimärke är.

Portoguiden sa...

Inga större skillnader alls om man läser deras egen information 20170101, annat än att brev 50 gram höjs lite, å andra sidan sänks brev 100 gram i kostnad.

http://www.postnord.se/sv/privat/skicka/priser-och-porto/prislistor-for-direktbetalande-kund/Sidor/prislistor-tjanster.aspx

Dinah sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Elisabet. sa...

En femtioprocentig höjning blir det! hälsar sambon matteläraren.

Portoguiden sa...

Alldeles rätt;-) och det blir exakt 19:50 som inte är så rysligt farligt dyrt anser portoguiden tillika ett annat mattesnille:-)

Elisabet. sa...

Portoguiden: men det är ju så här att det är INTE ungdomar som kommer och vill köpa utrikes frimärken; det är helt klart människor i min ålder och kanske aningen yngre och dom kommer att dåna när vi höjt från 13 kr till 20 kr, för så blir det ju om dom bara ska skicka ett vykort eller ett brev i A4 utomlands.

Att posten blev som den blev är i alla fall inte mitt fel.
Jag skickade kopiösa mängder med brev till min mamma i Bolivia och min syster i Australien. Nu är det mejl som gäller, förstås.