måndag 27 november 2017

Bäbisfabriken ....


Om titlar på olika program kan man fundera över ..., alltså tyckte jag inte att "Bäbisfabriken" lät som nånting intressant. Originaltiteln är "Motherland" och det tycker jag speglar verkligheten mycket bättre. Men  v i l k e t   program!!

Som tittare får vi följa livet inne på det som sägs vara världens största BB -  Fabellasjukhuset i Manila på Filippinerna -. Här föds i genomsnitt sextio barn per dag och där är så trångt och sånt liv och en sån total kvinnovärld .., och när jag sent igårkväll tittade på filmen, var jag nästan förstummad.

Eget rum? Glöm det!
Här ligger kvinnorna ibland skavfötters och en bister sjuksköterska med mikrofon i handen uppmanar dom nyblivna mammorna att duscha och hålla sig fräscha, ty "annars möter er man en sexig kvinna och då är det ajöss!"

Vad handlar filmen om?
Jo, mycket om kvinnors tillvaro .., om en fattigdom som man nästan inte kan föreställa sig .., om familjeplanering - eller inte -, om traditioner och mormödras påverkan och hjälp .., om glädje, om oro ..., och tänk, inte en enda gång hör jag en kvinna som skriker när hon föder!


Filmen är gjord av Ramona Diaz och hon ser ut så här.
Fotot har jag lånat från en filmsida.

Filmen är prisbelönad och jag förstår varför.
Och jag tänkte på hur oändligt bra vi har det i vårt land .., och hur olika våra förutsättningar är.
Kanske tyckte jag att det var långt med tretton mil enkel väg till BB, då, när det begav sig, men allt är ju som bekant relativt här i livet. Jag låg på eget rum, pappan fick förstås vara med och där rådde ett lugn på avdelningen.
Sånt kan man tänka på när man tittar på filmen.
Jag rekommenderar den varmt! (minst trettiofem grader!)

2 kommentarer:

bettankax sa...

Jag ska absolut se den.

mossfolk sa...

Tack för tips -den ska ses i morgon kväll. Jag såg den där dokumentärserien om förlossning och barnets första dygn på olika ställen i världen och både förundrades och förfärades över olikheterna. Minns inte vad den hette... Men så fantastiskt bra vi har det i det här landet!