lördag 6 oktober 2018

Ännu mera grattis och hurra! 


Sällan har jag blivit så genuint glad när det gäller valet av fredspristagare, som jag blev igår!
Först Nadia Murad.
Nadia som kidnappades av IS-krigare och hölls som fånge, torterades och utsattes för våldtäkter, ja, hölls som sexslav. (Sex av hennes bröder/styvbröder dödades dessutom av IS-män!)
Det finns hur många artiklar som helst som berättar om hennes arbete; jag kopierar rakt av några rader från Wikipedia.
"Den 16 december 2015 informerade Murad för första gången FN:s säkerhetsråd om människohandel och konflikter och presenterade Nadias Initiativ. Som en del av sin roll som ambassadör deltar Murad i globala och lokala initiativ för att öka medvetenheten om människohandel och flyktingar. Hon möter flyktingar och grupper av överlevande för att lyssna på vittnesmål från offer för människohandel och folkmord.
I september 2016 talade advokat Amal Clooney inför FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå (UNODC) för att diskutera sitt beslut i juni 2016 om att representera Murad som sin klient i rättsliga åtgärder mot IS:s befälhavare. Clooney betecknar folkmord, våldtäkt och människohandel som en "byråkratisk ondska i industriell skala" av IS. Hon beskriver också en slavmarknad som finns både online på Facebook och i mellanöstern, som är fortsatt aktiv (2016). Murad har fått allvarliga hot riktade mot sig och sin säkerhet på grund av sitt arbete."


Och så läkaren Denis Mukwege; denne man som hjälper (opererar) kvinnor som blivit våldtagna och fått sina underliv sargade .., ja, vilka hjältar dessa pristagare är, dessutom hotade till livet av människor som tycker att det bästa vore om såväl doktor Mukwege som Nadia Murad höll tyst.

Vilket utsökt bra val av den norska nobelkommittén!

Sist av allt grattis till alla er som heter Jenny!
Sportiga Jenny är en av dem.

3 kommentarer:

Turtlan sa...

Håller med helt! Klokt val av våra naboer i Norge. Lite mer ordning där ang nobelpriset. I alla fall om man jämför ang litteraturpriset...

Bert Bodin sa...

Bra val. Verkligen.
Man undrar bara: Vad händer med de två, när de nu får sådan uppmärksamhet. Båda är som sagt mordhotade sedan tidigare. Blir priset ett skydd. Eller tvärtom. Det finns så många "vridna" personer som blir hotade av att det går bra för andra. Det gäller både presidenter och terrorister.
Tyvärr.

Elisabet. sa...

Turtlan och Bert: ja, man får hålla tummarna att ingen vettvilling beslutar sig för att ta dem av daga! Vilket mod dom - pristagarna - visar upp!