måndag 15 oktober 2018

Bilder från Skåne ....


Det är inte mer än tjugofem mil till den del av Skåne som känns som "hemma", ändå blir det inte mer än ett par gånger per år som vi åker dit och det är ju bedrövligt! Oftast på hösten.
Nu var det ett ljuvligt sensommarväder (inte ens höst .. det närmade sig +20!) och om och om igen sa jag - när vi passerade Helsingborg, Glumslöv, Landskrona ., svängde in mot Eslöv och sedan kom till min syster på landet utanför Hörby - "men hjälp, så vackert!"
Här är lilla grusvägen som leder till in systers hus.


Är det nånting jag förknippar med Rigmor, så är det ringblommor!
Hon fyller år i början av september och då, när hon bodde i Arvidsjaur, brukade mamma be mig att springa ut och plocka en bukett med just ringblommor och så fick storasystern dem, tillsammans med nån present.


Något bedagade rosor såg jag också på hennes tomt.
Och Harry, som blir fullkomligt salig av glädje när vi kommer till Hörby, han sprang i raketfart in i min systers hall där deras dalmatiner Tara har sina leksaker/mjukisdjur och så var han lika snabbt ute på den enorma tomten och tycktes så lycklig.


Därefter vidare till Ystad och där lämnades Harry av hos mina barns  pappa och hans fru Karin. Deras labbe Meja hade nyligen löpt och Harry var galen och ville sååå gärna försöka bli pappa, men se, det ville verkligen inte Meja och hon, som annars är så gomodig och fin mot Harry, visade hela eleganta garnityret så snart han närmade sig hennes rumpa.

Nåja, det gick bra ändå.
Harry gav väl upp.
Och när den här bilden - utan text och hjärta - dök upp på familjechatten, hade Tommy skrivit "någon har tagit husses fåtölj ..", ja, det var Harry det.
Men en snäll låtsashusse som tar pinnstolen i stället.
Tack-et, det skrev jag.

Och det blev paj till lunch och sallad och att sitta i det hem där man en gång tillbringat nio år, det går bra, men sova över, nej, det kan jag inte.


Så checkade vi in på hotellet och vårt rum låg längst upp.
Kostnad: 1095:-/natt.
(Notera golv,- och taklisten .., det är ett tvinnat rep, liksom).


Och vi log när vi upptäckte teglet ovanför sängen.
Kanske var det någon lärling, då för länge sedan, som inte riktigt visste hur man skulle få det hela i rät linje.
Eller kanske någon som var sjuk och inte orkade hålla koll.
Eller någon som var berusad eller bakis?
Och vad sa arbetsledaren när detta upptäcktes?


Därefter raka spåret till Sandskogen.


Jag tog ett dopp i ett inte alltför iskallt hav.


Det gjorde däremot inte pv.


Och jag tänkte att något vackrare än Ystad .., finns det?
Jo, såklart att det är så, men inte för mig.


Det var verkligen  v a r m t   ute och vi slog oss ned i lä, just nedanför strandpromenaden.


Och jag tänkte på hur oändligt många gånger jag tog cykeln och susade genom Sandskogen och tog mig ett kvällsdopp, då, i det förra livet.
Det finns inte ord för hur mycket jag tycker om Ystad.
Här var det några friskusar till unga kvinnor som gick i från land (själv tog jag stegen).


Efteråt blev det en promenad längs hamnen och havet.
Och människor på väg från Bornholmsfärjan.


Utanför en restaurang där det dukades för nåt sällskap, slog vi oss ned vid ett slags trädgårdsbord och ägnade någon timme kanske åt att knåpa med lördagens korsord i DN.
En segelbåt kom in och lade sig vid kajen .., så småningom även en motorbåt.
På några bänkar satt pojkar sprungna ur en annan mylla än den skånska .., kanske från Syrien eller Afghanistan .., en man i vår ålder stod med ett fiskespö och hoppades väl på napp .., andra bara strosade omkring.


Och vi passerade restaurangen där vi åt middag .., det var mina arbetskamrater på Ica Supermarket och Thomas var med. Nu var där stängt, kanske för säsongen?
Och vi körde till affären - just Ica - och jag träffade och fick krama Hanna, Maria H och Lasse vilka hade kvällspasset (han som varit så sjuk i cancer och nu såg så pigg ut, hurra!) och det kändes också bra.


På kvällen middag på det som förut hette Bryggeriet, men nu heter Möllers bryggeri. Ja, det går ju det med. Absolut fullsatt .., där var ett 30-årskalas och servitrisen berättade att hon nog en sån kväll lätt kommer upp i femtiotusen steg på stegräknaren! SOM hon ilade mellan borden och våningarna!


Lite tidigare på kvällen .., det här var utsikten från parkeringen.
Pågatåget från Malmö var på ingång.
Och jag träffade en ung man som jag kände igen och han kramade om mig och hela tiden sa han "men hej lilla gumman! men lilla gumman!" .., ja, det är bara att tacka och ta emot att nån i alla fall säger snälla saker.


Och efter gudstjänsten och besöket hos Annika i Veberöds kyrka, åkte vi till sonen i Malmö.
Vi satt på balkongen och tittade ut över innergården och på skator som letade mat på gräsmattan och jag log åt sonens inneskor som han köpt på Harald Nyborgs - billiga tofflor från Moheda i Småland - och som han tycker är sååå sköna.
Och han berättade om nya jobbet (inom samma gebit) och hur intressant det är och hur motiverad man känner sig när det är dags att gå till jobbet.


Och så hemåt.
Ett dopp i havet vid Skallkrokens hamn.
Kallt i vattnet förstås och pv dök i också.
Vi enades om att detta är bara sååå ljuvligt.

Idag är det måndag (tänk, att det vet jag .., det är Filmstudio ikväll och solen flödar! Underbara liv!)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för turen! ❤️
Hedgrenskan

Elisabet. sa...

Hedgrenskan: tack själv, Kerstin! Hoppas att du inte fick ont i ryggen av den långa resan!

Anonym sa...

Nej, det gick så bra så! 😘
Hedgrenskan