lördag 19 januari 2019

Lördag ...


Och lite drygt en vecka tills Filmstudion drar igång igen för vårsäsongen.

28/1 And Breathe Normally

Ísold Uggadóttir, Island/Sverige/Belgien 2018, 95 min
Lára är en ensamstående mamma med dålig ekonomi. En strimma hopp dyker upp när hon får en provanställning som passkontrollant på flygplatsen Keflavík. En heltidstjänst ligger i potten för den som kan visa sig värdig, men för Lára innebär det att sätta dit migranten Adja från Guinea Bissau. Lára lyckas avslöja Adja som försöker smita genom Island vidare till Kanada tillsammans med sin syster och dotter. Adja blir fängslad, men hennes familj försvinner. Slumpen gör att Láras och Adjas vägar korsas igen. Filmen tar upp aktuella ämnen som barnfattigdom, migration och HBTQ-frågor.

Det här är den första filmen.
Jag hade kanske inte sprungit benen av mig för att titta på den, om jag nu inte varit med i filmstudion, men en sak har jag lärt mig: det som jag inte trodde var nånting för mig, har ofta visat sig vara precis tvärtom!

På facebook har jag redan tipsat om Vetenskapsradions veckomagasin, det som jag lyssnade till igår, på väg till jobbet. Å, så jag glad är att jag hann lyssna klart under dom där åtta kilometrarna .., i alla fall på avsnittet som handlade om vad man kan utläsa av en tand från ett neanderthalar-barn!
Hoppas att det tas upp i tv i Vetenskapens värld!
Här är en länk till programmet och 29:21 in i programmet börjar det här med tänderna.
Ååå, så intressant det var!


I min inkorg ainns nu på morgonen ett mejl från min syster i Australien.
Så här skriver hon och jag säger bara en sak: tack och lov att jag inte bor "down under".

"Efter att Sydaustralien under ca 4 dagar varit THE HOTTEST PLACE ON EARTH med högsta
temperaturen 50,9C på en ort, men bara 42C här i Hallett Cove, så har vi i dag en behaglig temp på 30C
och soligt.  Så i natt kommer nog både Sophia och jag att sova gott".
Här är det alldeles lagom kallt. 
Vinterstudion mest hela dagen och för min del ett extrapass mellan fem och åtta.  


7 kommentarer:

Turtlan sa...

Tänkte på din syster down under när jag läste om extremvärmen där. Jag höll på att gå åt när det var över 30 c här i somras. Vad skulle inte + 40 vara...???

Elisabet. sa...

Turtlan: jag tror att man - eller kroppen - vänjer sig.
I norra Argentina där mamma tillbringade dom första åren, var det ofta kring 40 grader varmt, men hon påstod att på något konstigt vis vande hon sig. Svettades, joo, men plågades inte.
Jag höll på att bli galen i fjol och ljuger inte om jag säger att vissa dagar duschade jag under vattenslangen säkert tjugo gånger per dag. IIiiiskallt vatten, men det var det enda som hjälpte.
Nitton, tjugo grader är perfekt för mig.

mossfolk sa...

Fy vad hemskt. Det är få saker jag hanterar så dåligt som värme. Alltmedan maken njuter mår jag fysiskt dåligt och varken vill eller orkar göra någonting.

Cecilia N sa...

Jag mår också dåligt av värmen. Hu för såna gräsliga temperaturer som i Australien.

Monet sa...

Vi flyttar nu tillbaka till Sverige efter tio år i Provence. Det är sorgligt och vemodigt men det räcker att tänka på senaste årens extremt heta somrar härnere med mellan 35-40 grader varje dag i veckor. Man tvingas sitta inne till långt fram på kvällen i lufkonditionerat hus. Aldrig mer - hellre då novemberrusk igen!

Elisabet. sa...

mossfolk och cecilia n: nej, det är jobbigt med den där värmen. Tillsammans med Emma var vi i Grekland i början av augusti något år; det var rena skräcken. Vi tog båtturer nästan varje dag den andra veckan, för att få lite svalka.

Mone: jag hoppas att ni kommer att känna er hemma och trivas bra! Förhoppningsvis slipper ni den värsta värmen!

WalkaboutSweden sa...

Så fruktansvärt - stackars australiensare !
Vågar inte tänka tanken att det kanske kommer att bli så över hela jordklotet...

Redan vid + 25 börjar jag att tycka att det räcker.