fredag 18 januari 2019

När det tar slut ...


Igår var det begravning för Karin - Eva i Tyresös lillasyster - i Norrköping.
Om den, själva begravningen som var borgerlig och hölls i ett kapell, pratade vi ganska länge, Eva och jag, nu på förmiddagen. Lite tidigare hade dom här bilderna kommit till min inkorg.

Och Eva berättade att hon hade hållit tal och berättat om sin syster .., om deras uppväxt .., att Karin alltid hade varit en som visste vad hon ville och som ofta fått följa med sin storasyster, då, för länge sedan. Som småflickor lekte dom skola och hon som var lillasyster fick förstås vara elev och göra som fröken (dvs, Eva) ville.

Det blev en tung sista tid för Karin.
Hon var svårt drabbad av lungsjukdom som inte gick att bota och det slutade med syrgas hemma och till slut ., ja, till slut var det färdigt.
Livet tackade för sig.


Till begravningen hade Eva gjort en liten mini-skog, ja, i stället för buketten med nejlikor eller rosor.
"Du förstår, att Karin älskade, precis som jag, att vara ute i skogen och plocka bär och svamp!" förklarade Eva.

Från Holland hade hon (Eva) beställt liljekonvaljer och i den lilla miniskogen fanns små svampar, där var slaggsten från barndomens sommarstuga utanför Norrköping .,. där fanns en liten gran .., blåbärsris och en ekplanta.

Men nåt så  U N D E R B A R T   fint och påhittigt!
Tänk, om man hade haft tillgång till sånt när min pappa begravdes, men i trettiogradig kyla och mängder med snö, var det ju helt otänkbart och jag hade inte heller kommit på tanken! Men han som var en sån skogsmänniska .., det hade varit helt perfekt!




På själva locket av urnan hade ett av barnen - eller möjligen barnbarnen - tovat en fågel, titta, så fin!
Så kreativt!

Och Eva berättar om hur underligt det var - vilken konstig känsla - att komma in i systers lägenhet och där var  v a r  inte längre någon lillasyster.
Det blir förstås som ett nytt liv.
Ett annorlunda liv.

Tack som berättade och delade med dig Eva! Jag tycker att den där skogen du gjorde till din syster, ja, den vittnar verkligen om vilket stort hjärta du har.

5 kommentarer:

Pernilla sa...

Vilken underbar idé och vilken kärlek! Här sitter jag och blir rörd i mitt soffhörn... tack Eva och tack Elisabet som alltid berättar så fint.

mossfolk sa...

Men så fantastiskt fint och personligt med den lilla skogen!

Elisabet. sa...

Pernilla och mossfolk: ja, men visst var det fint! Och så personligt!

Evas blogg sa...

Så fint!

Cecilia N sa...

Jag har bara sett runda urnor. Jag visste inte att det finns fyrkantiga också.