tisdag 12 mars 2019

Nästan husmorstalanger ....


Så här är det: jag  ä l s k a r   soppa!
Idag gjorde jag den som jag oftast gör (förutom fisksoppan) och det är den här.

Potatis, lite kålrot (men inte mycket, den ger så stark smak), två morötter, en rejäl vitlöksklyfta och en halv gul lök.
Allt hackas i bitar och steks först upp i tio minuter kanske. 
Kryddar med chilipeppar, svartpeppar, timjan och salt. 
Idag testade jag med lite, lite, lite tomatpuré (som är i receptet), men det kommer jag nog att hoppa över, precis som jag skippar rotsellerin. 
Så får det koka upp i buljong (hönsbuljong tog jag) och när allt är lagom mjukt för att mixa, så pressar jag i en halv citron och häller i en dutt grädde och så mixas det. 

Om man vill kan man ju ha hårdstekta baconbitar i .., men det skippar jag allt som oftast. 
Eller broccolibitar. 
Själv klippte jag bara i lite persilja och strödde över - hur gott som helst -. 
Tre byttor ska jag nu frysa in, en ska pv:s moster få. 
Friherrinnan tål inte timjan, så hon blir utan. 

Soppbyttorna fryser jag in och tar fram när hungern slår till Det hade blivit en bytta till, men vi åt varsin tallrik till lunch. Billigt och bra. Och smarrigt!

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Jag ger upp, det blir röd text hur jag än bär mig åt.

Anonym sa...

Låter ungefär som min soppa, men med grönsaksbuljong. Ska nog ha i en skvätt grädde nästa gång �� Soppa är så gott, och lätt att variera när den värms upp dan efter! Lägg i en tärnad tinad torskrygg, lax eller något annat du gillar. Går det bra att frysa med potatis i?
Kram Kerstin i Dalarna

Cecilia i Houston sa...

Tycker också om soppa!
Min favorit är nog röd linssoppa (lök, vitlök, torkade röda linser, en liten tärnad potatis, lite vitt vin, bujong, salt, lite curry pulver och lite tomatpure, lagerblad. Ordentligt med citron vid servering).
Det är röbetssäsong här och då är det gott i soppa (ugnsbaka en halv kartong körsbärstomater och några vitlöksklyftor och blanda i en soppa på kokta röbetor, lök, vitlök och buljong. Mixa allt till en slät soppa).
En tredje är morotssoppa med färsk och torkad koriander och ingefära. Jag vill gärna ha lite potatis i, men det vill inte min man :-). Vi vill båda äta den mixad.
Undrar om det var de trista sopporna i skolmatsalen (tunn köttsoppa med överkokta rotgrönsaker, lika tunn ministrone) som gjort att jag helst äter slät (och inte allt för tunn och blaskig) soppa?

Elisabet. sa...

Kerstin i Dalarna: jag hade kycklingbuljong i .., men ska minsann testa det du skriver om!

Cecilia i Houston: vilka bra tips man får här!! Tack snälla!

Elisabet. sa...

Kerstin igen: jodå, det går jättebra med potatisen! (att frysa den, menar jag, men jag mixar ju ordentligt). Jag älskar att ha potatis även i fisksoppa och det begrep jag inte förrän jag åt den soppan på Marinan i Ystad, då när jag var ensamseglare. Dom hade i det mesta i sin fisksoppa, men alltid potatis och jag tycker att då blir det sååå mycket mer matigt!

Turtlan sa...

Här är ju receptet. Tack för det! Gott med soppa och kul få tips. Ska testa!

Tackar!