fredag 21 juni 2019

Glad Midsommar! 


Här blir det lugnt och fridfullt.
Jobb i sju timmar för min del (hur många gånger har jag berättat det?)  .., pv ska fixa med peken till segelbåten och när jag har arbetat klart för dagen, kanske vi kan ta en sillmiddag (för min del, pv äter inte sill) i hamnen eller bara hemma?

Jag tillhör dem som aldrig varit särskilt upphetsad över midsommarfirandet.
Jo, i ungdomen förstås, då var det tusentals människor som kom till Malåborg för att fira midsommar och dansa till nån bra orkester och det var tält överallt i skogarna och pappa brukade säga att det "var tjo och tjim".

Midsommarfirande på hembygdsgården på dagen, fiskdamm och folkdans och dans på logen (jag blev uppbjuden av pappa, vi dansade vals och det var första och enda gången jag dansade med honom, han sa att jag dansade bra och det var han nog den ende som tyckte) och det var helvetiskt med mygg och knott.
Sjukstugan låg - och ligger inte - långt från hembygdsgården.

Efter firandet (pappa brukade anmäla sig till diverse tävlingar, typ att hoppa säck) brukade vi hälsa på hos mamma och så bjöds vi på fika .. ,pappa fick kaffe i landsdtingsmärkta koppar och jag saft. Säkert nån vetebrödsskiva till.
S o m  jag älskade detta!
Inte bara fikat, utan mamma som blev så uppenbart glad över besöket och pappa, som liksom var så till synes stolt över mamma där och då. Och hur han skojade med biträdena. Jag minns också den stora radion i hörnet av personalmatsalen.
Utsikten mot Tjamstanberget.

Ett annat midsommarfirande var i Vilhelmina.
Pappa och mamma var bortresta och jag åkte bil med den unge mannen - han som några år senare skulle bli mina barns pappa - och några kompisar till honom .., jag lejde bort hundpassningen till nån granne och vi tältade och till min fasa mötte jag moster Lisbet (inte hade jag väl trott ..?) och kanske fick aldrig pappa och mamma reda på hur jag skött mig.
Eller inte skött mig. Lämnat hus och hem. Hur gammal var jag? Sexton år, kanske. Jo, sexton.

Vad minns jag mer därifrån, förutom det något snopna mötet med min moster?
Jo, att Agneta Fältskog uppträdde och att en överförfriskad ung man greps av våldsam åtrå och tog sig upp på scenen för att omfamna henne .., ja, han åkte raskt ned.

Nu ska jag börja plocka fram jobbarkläderna, så allt är i ordning.
Ha det så gott alla!
Njut av årets längsta dag!



2 kommentarer:

qbcustomerhelp sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
qbcustomerhelp sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.