onsdag 25 september 2019

Löningsdag ....


Ja, egentligen inte, för pensionen kommer den artonde, men från extrajobbet i affären blir det som vanligt den tjugofemte. Vad gör man då? Betalar räkningar och skickar mindre summor än tidigare till hjälporganisationer ., tänker att om en miljon människor skänker femtio kronor till Operation Smile eller Hjärnfonden eller vad som helst, så blir det mycket pengar. Men barnhemmet i Ghana får som förut.
Och jag delar upp på olika konton, precis som när Emma och jag själv var på semester i Grekland och jag hade fördelat pengarna i tretton olika kuvert .., och det fungerade perfekt! Och eftersom jag har valt att ta ut tjänstepensionen på fem år (istället för t.ex livslångt) så sätter jag undan var månad så jag, om jag lever längre än till sjuttio, ska ha en buffert. Jo, jag har gett mig sjutton på att det ska gå.


Körde till Falkenberg tidigare idag och lämnade in min systers inköpta väggklocka som inte vill gå som den ska. Urmakaren är ett under av vänlighet och hans verkstad ligger alldeles intill Ätran och själva innergården är sååå fin! Nu får klockan vara där, ungefär som när man blir inlagd på sjukhus i väntan på operation, så hör han av sig när den är klar.
Klockan på bilden är den som fanns i mitt barndomshem och där ena visaren har blivit slapp.
Han visade även hur vi ska fixa den på ett finurligt sätt.


Svängde förbi Ugglarps Grönt på hemvägen och köpte broccoli (sååå stora!!), en purjolök, röd chili och en påse rödbetor. Summa femtiofem kronor.


Det har länge varit ett mysterium för mig hur alla broccoli som säljs i större livsmedelskedjor, ja, hur dom kan se  e x a k t  likadana ut och väga exakt lika mycket - 250 gram -. Jag har t. om grunnat på om dom möjligen odlats i någon form av strut, ja, hur kan dom annars bli så .., nästan som klonade?

När jag väl kom hem, letade jag mig ut på nätet och hittade en odlare öster om Falkenberg och ringde honom. Sa precis som det var .., hur jag funderat över detta och han berättade att jo, det finns superproffs som kan få dem på det viset - dom som säljer till typ Ica, Coop och Hemköp - men då blir det ett rejält matsvinn då det som inte håller måttet kasseras, om man nu inte har gårdsförsäljning eller på annat sätt kan ta hand om dom vildvuxna exemplaren.

Själv påstod han sig odla broccili med "vänsterhanden" - ekologiskt förstås - men så blev dom också inte så där exakt likadana.

Ja, nu fick jag alltså svar. Och vänligt av bonden att ställa upp och svara på såna här frågor.
Många kan bli irriterade över att jag hakar upp mig på detaljer, det kan vara i en bild eller nåt annat, men jag älskar att få veta såna saker. Det finns ett program på någon kanal i tv som visar hur t.ex olika saker tillverkas. Hur fascinerande som helst är det!


Nu ska jag förbereda middagen, för sen ska vi förmodligen till hamnen och vända båtvaggan rätt och det kan nog ta lite tid. Velar mellan köttfärslimpa och/eller köttfärsgratäng. Det lutar åt det senare.

Ajöken, sa fröken.

Inga kommentarer: