tisdag 17 december 2019

Sevärt .... (igen och igen)


Ibland blir det ju så att tv:n står på och mer av en slump råkar man hamna i ett program som man kanske inte alls hade tänkt titta på. Så blev det igårkväll när jag fastnade framför dokumentären "Nattens änglar" från i år, faktiskt.

Så här står det om själva filmen, som är gjord av Luke Lorentzen.

"I Mexico City där 9 miljoner människor delar på 45 ambulanser, hänger livet på en skör tråd. Det har skapat en marknad för privata ambulanser vilka tävlar om att vara först på olycksplatsen och sedan få betalt för att köra till sjukhuset. Familjen Ochoa lever på att jaga nya patienter. Deras gamla ambulans har ett bra rykte, men hård konkurrens och ständiga mutor till korrupta poliser gör det svårt att få ihop pengar till bensin och sjukvårdsmateriel. Kan man verkligen kräva betalt av någon som svävar mellan liv och död?"

Här finns en länk till programmet som jag verkligen tyckte var såväl skrämmande som ytterst intressant. Och inte minst ångestfyllt. Jag får alltid ont i magen när människor inte har pengar .., när det knappt finns till mat för dagen. Men där fanns även en oändlig stolthet över sitt jobb och en ömhet gentemot patienterna.

Lägg därtill att där inte är någon speakerröst i filmen.., bilderna får tala för sig själv.


Om filmmakaren Luke Lorentzen - född 1993 - kan man läsa här.

Inga kommentarer: