onsdag 4 december 2019

Påhittiga människor ...


Lyssnade tidigt på morgonen till Vetenskapsradion i P1.
Om svårigheten med att vara uppfinnare i vårt land .., vittnade den här mannen som heter Hans-Erik Nilsson och som uppenbarligen har en hjärna där avdelningen för påhittighet har haft stor plats. Om betydelsen av en modig bankman, kan man också få ta del av i reportaget och att Saab var modigare än Volvo.

Hur intressant som helst!
Foto: Mats Carlson- Lénart.

Här en länk till den som eventuellt funderar på uppfinnarjobbet.


Jag älskar Vetenskapsradion!
Här ett härligt reportage signerat Annika Östman; ett reportage som handlar om nobelpristagaren i medicin (en av tre pristagare), Sir Peter Ratcliffe. En trevlig intervju att lyssna till, enligt mitt sätt att se det. (Och Annika Östman har en så behaglig röst!)
Bilden togs av Hanna Atterling på Sveriges Radio.

Här finns länken till reportaget.

Nobelpristagaren och njurläkaren Sir Peter Ratcliffe i Oxford linkar omkring på labbet efter en halvmara. I Borås hoppas 39-årige David Check att nobelprisupptäckten ska kunna underlätta hans liv. Istället för en spruta kanske hans blodbrist kan hanteras med en tablett. Men gästprofessorn Volker Hans Haase menar att behandlingen måste övervakas noggrant om den godkänns i EU, eftersom tabletterna påverkar alla kroppens celler.
Det unika med proteinet HIF som årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin har upptäckt är just hur proteinet kontrollerar och justerar cellernas tillgång till syre. Därmed påverkas också blodbildningen och näringen som behövs för att cellerna i kroppen inte ska dö.



Ja, lite champagne blir det allt ...!

4 kommentarer:

Barbro sa...

Det där reportaget om uppfinnaren var det första som jag lyssnade på igår, när jag hittade till P1.
Väldigt bra start på mitt radiolyssnande.

Ha det gott!

Barbro

Elisabet. sa...

Barbro: ja, visst var det! Ofta ligger jag och lyssnar från fem på morgonen, om jag inte kan somna om .., och då glömmer jag ibland vad det var för intressant jag fångades av .., och så får jag börja om! Jag tycker också sååå mycket om Annika Östmans "mjuka" sätt att prata på.

Bert Bodin sa...

Jag kan nog betraktas som P1-nörd. Speciellt nu när jag slutat jobba. Jösses så mycket man får lära sig.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, börjar man med P1 är man nog fast ,-) Jag tycker verkligen att den kanalen är en formidabel guldgruva. En skattkammare.