onsdag 18 mars 2020

Ny dag ... ny giv.


Vaknar till småregn och grå himmel.
Ja, ja. Det är bara att tacka och ta emot.
Beslutar mig för att köra till Slöinge och köpa alldeles purfärskt bröd till frukosten, men kollar inte klockan innan jag sätter mig i bilen och upptäcker snabbt att det är en halvtimme kvar innan bageriets dörrar slås upp.

Svänger in vänster innan Ugglarp och kör så långt det nu går .., då har man naturreservatet på sin vänstra sida och vägen tar slut längst nere (ja, man kör nerför hela tiden) och så är det bara att vända.
Det verkar vara mest sommarhus av olika fasoner .., och i många ser jag svarta, fyllda sopsäckar vilka står ute på altaner och ibland också i vardagsrum (stora panormafönster i rummen).
Harry är lite orolig.
"Nej, vi ska väl ändå inte till djursjukhuset igen ...?!" tänker han kanske.


Solhaga.
Det är jag och en annan kvinna som är dom enda kunderna; nej, där sitter en man med ryggen mot oss och läser en tidning och jag vill hosta men försöker att  i n t e .., öppnar dörren och går ut och hostar och känner mig pestsmittad, ungefär som "ursäkta att jag finns till!"

Köper favoritbrödet, små avlånga frallor som heter "Fyra frön" och som är så grova så det fordras starka tänder för att äta dem och medan expediten (som har ett svart förkläde med lite mjöldamm på .., det ser hemtrevligt ut) säger att den där härliga musiken som spelas (jag frågar), den finns på Spotify och heter "Solhaga old style".

Det är varmt där inne och musiken spelas så där perfekt lågt .., och jag tänker att det känns som om man är i himmelriket eller någonstans där inget elände härjar; som en egen liten värld.


Igårkväll tittade jag på dom sista avsnitten av danska tv-serien "DNA", men på slutet tyckte jag nog att det blev för virrigt med alla återblickar bakåt i tiden; jag hade svårt att hänga med. Nej, den tappade styrfart för mig, men oj, vad jag tycker att skådespelarna var bra!

Pension idag, i alla fall om man är född den 15:e.
Emma - som en gång gjorde teckningen här ovanför - arbetar hos AMF-pension och hon gör det hemifrån den här veckan .., sitter uppkopplad vid köksbordet och svarar på oroliga kunders frågor.
Det är mest kvinnor, säger hon.
Allra finaste Emma! 



Ja, Emil är lika fin, förstås - här på bilden med sin moster -.
Och lillkillen i Malmö som nu tultar omkring och har SKOR - riktiga skor - på fötterna, han är förstås också sååå fin!

Medan jag skriver det här .., hör jag Anders Tegnell  - statsepidemiologen - uttala sig.
Arma människa! Hinner han öht sova? Jag tycker nog att han börjar se allt mer sliten ut, även om han uppenbarligen besökt frisören.
Nu plingar det i min mobil .., kanske är det från jobbet?

Ja, det var det. Nya rutiner som ska gås igenom .,. desinfektion av butiken und so weiter och mycket nytt att förhålla sig till. Själv blir jag hemmavid.  Pv arbetar på distans - men det sker på skolan -eleverna är hemma. Hela tillvaron är så absurd och overklig, så det är knappt man tror att det är sant.

Och min äldsta syster är nästan åttio och bor på riktiga landet utanför Hörby.
I karantän.
Det är lätt att säga att människor ska vara i karantän, men inte fullt så enkelt att leva efter. Hennes dotter arbetar i Lund, har inget körkort och till närmaste matvarutbutik - för min syster - är det ungefär 1 mil enkel väg. Förutom själva åldern, tillhör min syster ingen riskgrupp; hon är - så vitt hon vet - pigg och kry, faktiskt den piggaste av oss systrar. Inte ett endaste piller äter hon.

Ja, så är tillvaron här i ett gult hus på en kulle, denna den nittonde artonde mars 2020.
Och om ni glömde det, så den där härliga musiken finns alltså på Spotify och spellistan heter "Solhaga old style". Passar nog dig Ulrika där du sitter och stickar.

12 kommentarer:

Lisbeth Danne sa...

Nu har jag hittat "Solhaga old style" också och den passar mig perfekt här hemma också. Är hemma med förkylning (vanlig men ovanligt seg och långdragen) och Anders sitter vid köksbordet här och jobbar. Tacka Solhaga bageriet nästa gång från mig för en skön spellista! Kram från Lisbeth

Är PV bättre nu? Håller ni er friska?

Rexxie sa...

Kan inte du be Harry lite snällt om att skriva ett sånt där brev där han talar om vad han varit med om på sistone... :-)

Rexxie sa...

Bagare skulle jag faktiskt ha kunnat tänka mig att bli!

Monica T. sa...

Tack för tipset om spellistan!💚🧡
Det behövs lite lugn musik i dessa tider.🎵
Och jag vill också höra lite om hur Harry har det.🐕
Jag tyckte det var så trevligt när pElle skrev sina rapporter, först från Ystad, och senare från det gula huset på en kulle i landet Halland.🐈
Idag har Maja🐕 födelsedag - hon är 5 år.🎁🎈
Kramar från Monica i Lysekil🤗🌷

Anonym sa...

Här i Halmstad är det bara den 18 mars, men vi kanske är i olika zoner
PV

bettan sa...

här i Lund är det den 18 mars

Anonym sa...

Då är ju Lund och Halmstad samma zon.
PV

Elisabet. sa...

pV och bettankax: ja, ni anar inte hur många tidszoner det finns här i vårt land!

Elisabet. sa...

Rexxie och Lisbeth Danne: nu har han minsann skrivit ett långt brev!

Elisabet. sa...

Monica T: ja, visst är den vilsam, musiken!

Cecilia N sa...

Jag kan INTE tänka mig att bli bagare.
Hälsningar en som inte kommer i sängen på kvällen och inte upp ur den på morgonen.

Elisabet. sa...

Cecilia N: inte jag heller och jag skulle hela kvällen tänka på det där hemska att stiga upp om några timmar ...