måndag 25 maj 2020

Gunnar ....


Letar en bild, hittar andra.
Den här, till exempel.

Byxorna, käppen och skorna tillhörde en trogen kund i affären - nämligen Gunnar Ljusterdal -. Under årens gång blev han allt mer krumryggig, för att slutligen nästan gå framåtlutad i nittio graders vinkel.

I trettiosju år arbetade Gunnar som riksdagsstenograf och i tjugotvå år var han redaktör och ansvarig utgivare av Grönköpings Veckoblad. Och 1982 tilldelades han Stora Journalistpriset. Han hann även med att arbeta på Dagens Nyheter och Uppsala Nya Tidning.

Inget av allt detta visste jag när den något stapplige mannen med sin käpp kom in i affären. Alltid så vänlig. Vintertid ofta klädd i nån slags grön lodenrock.


Foto: Bengt Magnuzon för tidningen Fokus.

Gunnar föddes 1931 i  Munkfors i Värmland 1931 och dog i början av juli för två år sedan. En eftermiddag när jag själv hade handlat, hjälpte jag Gunnar ut med varorna. Han gick dåligt, snubblade lätt och tillsammans med en annan kund, hjälpte vi honom på benen igen.

Det gick  l å n g s a m t  för honom att ta sig till bilen.
Jag lastade in kassarna i baksätet och frågade om han verkligen skulle köra hem själv?
Om han ville, kunde jag skjutsa honom.
Nej, nej, det var ingen fara, sa han.
Han kunde vägen utantill - "jag kan köra den i blindo!"sa han och det var ju bara tillfälligt det här att han snubblade lite.

Dagen därpå fick jag höra att denne genomsympatiske man -  på väg hem från affären - hade kört av vägen - jo, han levde, det var inte det - men sen dröjde det inte länge förrän det var slut.

Gunnar var gift med Britta, född Rendahl, och om henne kan man berätta mycket, men inte just nu .Men en sak ska jag i alla fall visa. Ett av hennes många alster som textilkonstnärinna. Här.

Nu ska jag ut och klippa gräset där inte robotklipparen kommer åt.

2 kommentarer:

Cecilia N sa...

Snygg tröja. Och snyggt att den passar så bra med huset.

Elisabet. sa...

Cecilia N: ja, det gäller ju att det matchar. Jag ska leta efter en gul tröja :)
En enda gång har jag varit där på besök, nej två och deras trädgård var helt FANTASTISK!!